Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέες συγκρούσεις, μειώνονται οι ελπίδες για εκεχειρία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέες συγκρούσεις, μειώνονται οι ελπίδες για εκεχειρία

Οι ελπίδες για τέλος στη σύρραξη που μαίνεται εδώ και έναν περίπου μήνα στον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ μειώνονται σήμερα καθώς σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων Αζέρων και Αρμενίων την παραμονή συνομιλιών στην Ουάσιγκτον.

Τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα συμφωνούσαν στην παύση των εχθροπραξιών.

Οι ελπίδες αυτές όμως ματαιώνονται από τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την υψηλών τόνων ρητορική και από τις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν βλέπει διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης σε αυτό το στάδιο, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη διεμήνυσε ότι η χώρα του θα ανακαταλάβει με τη βία το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας φόβους για γενικευμένη σύρραξη με συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας και αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των αγωγών του Αζερμπαϊτζάν που μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τον νότιο Καύκασο στις διεθνείς αγορές.

Η Ρωσία διαμεσολάβησε ώστε να κηρυχτεί εκεχειρία δύο φορές από τις 27 Σεπτεμβρίου, καμία όμως δεν έγινε σεβαστή.