ΥΠΕΞ Τουρκίας κατά Ν. Δένδια : «Να ξυπνήσει από το όνειρο, εξωπραγματικές οι δηλώσεις του»

«Να ξυπνήσει από το όνειρο, εξωπραγματικές οι δηλώσεις του»

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στον ύπατο Εκπρόσωπο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, για τις κοινές δηλώσεις τους στις Καστανιές Έβρου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωσή του καλώντας τον Έλληνα υπουργό «να ξυπνήσει από το όνειρο» και αποκαλώντας «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο.

 «Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο Ακσόι, χαρακτήρισε τις τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», και αποκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. «συνεργό» στα εγκλήματα της Ελλάδας.

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Μπορέλ είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει - υπό την ομπρέλα της ΕΕ - τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία υπενθύμισε, όπως τόνισε, «για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη"»

Κάλεσε δε την Ε.Ε. και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους».

«Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμα:

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Οινούσες και Παναγιά

Άσκηση με πραγματικά πυρά νότια της Καρπάθου