Να κατοχυρώσει κανείς τα κέρδη στο πετρέλαιο ή όχι;

Να κατοχυρώσει κανείς τα κέρδη στο πετρέλαιο ή όχι;

Όσοι τολμηροί κατάφεραν να διαλέξουν σωστό προϊόν και να επενδύσουν τη σωστή στιγμή, έχουν μια πολύ καλή απόδοση τόσο στο Brent όσο και στο αμερικανικό αργό WTI.

Πλησιάζοντας αμφότερα τις επόμενες αντιστάσεις- των 32,20 δολαρίων /βαρέλι για το πρώτο και 26,90/βαρέλι για το δεύτερο- το μεγάλο στοίχημα είναι η διάσπαση τους, καθώς η επόμενη αντίσταση «φωτογραφίζει» άνοδο πέριξ του 12%.

Το σημείο κλειδί για τους βραχυπρόθεσμους είναι να παραμείνει αλώβητη η στήριξη των 28,50 δολαρίων/βαρέλι για το Brent και της ζώνης των 22.60-23 δολαρίων για το WTI.

Πέραν του trade βέβαια, έχει ενδιαφέρον να δούμε τους λόγους της πρόσφατης ανόδου του πετρελαίου και κατά πόσο αρκούν για μια μεγαλύτερη κίνηση.

Από την πλευρά της προσφοράς να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Μαίου ξεκίνησαν οι περικοπές στην παραγωγή όπως είχε σχεδιάσει ο OPEC+ στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Η Σαουδική Αραβία μάλιστα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιουνίου, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών του πετρελαίου και παράγοντας με αυτό τον τρόπο συνολικά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Μετά την ανακοίνωση του βασιλείου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν επίσης επιπλέον περικοπές στην παραγωγή τους προκειμένου να στηρίξουν την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά και από την πλευρά των ΗΠΑ, η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού πηγαδιών, με περίπου το 50% των ενεργών εξεδρών άντλησης να έχουν κατεβάσει διακόπτες στο διάστημα της κρίσης.

Πλέον λειτουργούν 325 πλατφόρμες πετρελαίου, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2016, ενώ 482 είναι οι εξέδρες που έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο.

(σ.σ: Στον Καναδά ο συνολικός αριθμός των εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν την 1η Μαίου ήταν 27, κατά 34 λιγότερες σε σχέση με τα προ έτους επίπεδα).
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, λειτουργούν 81 πλατφόρμες αερίου έναντι 183 εξεδρών πριν από ένα χρόνο.

Σημειωτέον ότι και οι κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ δίνουν το παρόν στην περικοπή της παραγωγής. Για παράδειγμα η Chevron μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αρχές Μαίου, ενημέρωσε για περικοπές κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα για τον μήνα Μάϊο του 2020 και κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο.Παράλληλα έχει κλείσει 10 πηγάδια στο Permian, ενώ παράλληλα θα περιορίσει κάποιες από τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα.

Με όρους αγοράς λοιπόν η μείωση προσφοράς πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κατά μέσο όρο για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, ποσότητα κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα χαμηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα κάτω από το υψηλό όλων των εποχών. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνεται.

Αλλά και από την πλευρά της ζήτησης αρχίζουμε να έχουμε μια στοιχειώδη αύξηση, δεδομένης της σταδιακής άρσης των lockdowns». Οι περικοπές, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και κατ' επέκταση θα μειώσουν την πίεση στις δυνατότητες αποθήκευσης αργού.
Το ερώτημα- κλειδί βέβαια για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές είναι πόσο θα ενισχυθεί η ζήτηση.

Οι προοπτικές εδώ δυστυχώς είναι ασαφείς, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είχαμε ειδήσεις για εμφάνιση νέων κρουσμάτων από τον ιό SARS-CoV-2,στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, αλλά και στη Γερμανία, καθώς λίγες μέρες μετά αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε πριν τρεις μέρες ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19 (R0) ανέβηκε στο 1,1.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση που αποκάλυψε το NBC, η πραγματική εικόνα για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι εντελώς αντίθετη με αυτήν που παρουσιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων μεγαλύτερη του 72% την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Με τέτοιες ειδήσεις η αγορά είναι φυσικό να είναι επιφυλακτική, μιας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Αν δεν αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο, τότε ακόμα και οι προβλέψεις της Goldman Sachs- αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί στα 94 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, από 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019, για να αυξηθεί στα 99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021- μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες.

Άλλωστε και η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για το 2020, κατά 2.900.000 βαρέλια ημερησίως.

Δεδομένου ότι μια ουσιαστική και δυναμική άνοδος της ζήτησης για πετρέλαιο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου και εμβολίου έναντι να ελεχθεί αποτελεσματικά η νόσος Covid-19, η μόνη καλή είδηση της εβδομάδος είναι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ότι το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, εντοπίζοντας ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορoνοϊό.

Ας ελπίσουμε να έχουμε σύντομα ακόμα καλύτερα νέα, είτε από το ΙΙΒR, είτε από κάποιον άλλο οργανισμό ή εταιρεία- από τις 100 συνολικά - που δίνουν αγώνα δρόμου στην ανακάλυψη του φαρμάκου και εμβολίου για την Covid-19, γιατί είναι και η μόνη ουσιαστική παράμετρος για την επιστροφή στην κανονικότητα.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.