Ν. Σύψας: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα της πανδημίας

Ν. Σύψας: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα της πανδημίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου, τότε κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με εκατόμβες νεκρών.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε πως: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορονοϊό (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το Βατερλώ».

Αναφορικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμενης ειδικευόμενης γιατρού στην Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει πως κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, ενώ ευχήθηκε η νέα γιατρός να γίνει καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους που την αγαπάνε. 

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο για μια παρέα, ενώ καταλήγοντας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας που ήδη υπάρχουν.