Ν. Παπαγιωτόπουλος σε Κ. Κούπερ: Κανένας διάλογος με Τουρκία υπό καθεστώς απειλών

Ν. Παπαγιωτόπουλος σε Κ. Κούπερ: Κανένας διάλογος με Τουρκία υπό καθεστώς απειλών

«Για να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» ξεκαθάρισε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Ελληνικό Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.

Αντίστοιχα,  όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός Αξιωματούχος κ. Κλαρκ Κούπερ ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο κατά την προγραμματισμένη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ). Παρών στη συνάντηση ήταν και ο  Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt).

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ καλωσορίζοντας τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ έγραψε στο Twitter «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε για να χτίσουμε πάνω στην τεράστια πρόοδο από την ιστορική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα για την προώθηση τη στρατιωτικής μας σχέση που είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη»,

Την ανάρτησή του ο Αμερικανός πρέσβης συνοδεύει με μια φωτογραφία μαζί με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων θα βρεθεί στο επίκεντρο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το Ελληνικό Πεντάγωνο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό  ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.