7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ν. Μηταράκης: Οι υγιεινομικοί είναι λάθος που δεν έχουν εμβολιαστεί

Ν. Μηταράκης: Οι υγιεινομικοί είναι λάθος που δεν έχουν εμβολιαστεί

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων για συγκεκριμένες ομάδες, μετά και τη σχετική απόφαση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος για την ΕΜΑΚ μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο Mega.

«Υπάρχει νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιτρέπει στα κράτη κατά περίπτωση να εφαρμόζουν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός εκεί που οι δημόσιοι λειτουργοί έρχονται σε επαφή με τους πολίτες σε σημεία που είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα προστασίας. Οι υγειονομικοί για εμένα είναι λάθος που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς τους. Έχουν αυξημένη ευθύνη σε σχέση με τον κοινό πολίτη. Θα έπρεπε σε ένα ιδανικό κόσμο αυτοί οι εμβολιασμοί να έχουν πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση. Αλλά η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τον κόσμο και, όπου κρίνεται, ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός. Είναι περιορισμένοι οι τομείς που θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Δεν έχει προκύψει σχετικό θέμα για τους εργαζόμενους στις δομές προσφύγων, αλλά αν προέκυπτε θα το έβλεπα θετικά», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Πριν λίγες εβδομάδες εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι είναι συμβατό το δικαίωμα της πολιτείας να υποχρεώνει στον εμβολιασμό ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Νομικά το θέμα έχει λυθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, και φυσικά και των υγειονομικών, είναι υπέρ των εμβολίων. Το θέμα της υποχρεωτικότητας τίθεται για συγκεκριμένες ομάδες», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

«Με ρωτήσατε με αφορμή την ιστορία της ΕΜΑΚ αν θα έπρεπε ένα υπάρχουν περιπτώσεις που ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός, και είπα ναι επί της αρχής. Στα νησιά θα γίνει μαζικός εμβολιασμός μέσα στον Ιούνιο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι αιτούντες άσυλο που μένουν σε δομές δικές μας. Είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, έχουν ΑΜΚΑ και μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Για αυτούς που αιτούνται άσυλο, έχουμε ζητήσει να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα, και για όσους έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εμβολιαστούν, να το κάνουν παράλληλα με το πρόγραμμα για τον γενικό πληθυσμό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Αυτοί που είναι παράτυπα στην Ελλάδα, έχει περάσει πρόσφατα τροπολογία, παίρνουν προσωρινό αριθμό για να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως της νομικής τους υπόστασης στη χώρα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι υπέρτατο αγαθό που ως χώρα ευρωπαϊκή το σεβόμαστε απόλυτα όλοι», πρόσθεσε ο ίδιος.