Ν. Μηταράκης: H Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την ξέραμε - Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Ν. Μηταράκης: H Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την ξέραμε - Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή. Μια δομή ασφαλής που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, κατά την κυβερνητική ενημέρωση σήμερα στην Λέσβο.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως τα οκτώ από τα 35 κρούσματα εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο δεύτερο χώρο απομόνωσης, ενώ ενημέρωσε ότι έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας. 

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή αγνοούμενους, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Σημείωσε ακόμα ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από διαμένοντες στον καταυλισμό, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι «η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους», προσθέτοντας ότι «κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα».

Βασικός στόχος, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος,  είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό.

«Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «διερευνώνται ακόμα οι συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο. Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», συμπλήρωσε.

Όπως έγινε γνωστό 400 ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ από τους 3.500 αιτούντες άσυλο που απομένουν, οι 1.000 που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και αύριο θα καταπλεύσουν επίσης και δύο αρματαγωγά για να τους φιλοξενήσουν.

Οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας ανέφερε ότι εκτός από τους 8 θετικούς αιτούντες στον κορονοϊό που έχουν ήδη εντοπιστεί, το ίδιο έχει συμβεί και με ένα σημαντικό αριθμό των στενών επαφών τους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Διαβάστε ακόμα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τέσσερις μήνες - Χιλιάδες μετανάστες στους δρόμους

Στάχτη το ΚΥΤ της Μόριας μετά από εξέγερση

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη φωτιά - Τι εξετάζουν οι αρχές

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί - Είναι ζήτημα και εθνικής ασφάλειας