Μόρια: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη φωτιά - Τι εξετάζουν οι αρχές

Μόρια: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη φωτιά - Τι εξετάζουν οι αρχές
Eurokinissi

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα αίτια της φωτιάς που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ΚΥΤ της Μόριας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ήταν υποκινούμενη, ενώ ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ανέφερε πως στη Μόρια υπήρχαν άτομα που ήθελαν να τα διογκώσουν τα γεγονότα προς όφελος της Τουρκίας.  Στην  έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου θα παρευρίσκεται και ο διοικητής της ΕΥΠ. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες και αφορμή αποτέλεσε ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Ο κ. Πέτσας, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι' αυτό όπως σημείωσε θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης, ότι οι φωτιές σε 3 σημεία ελέγχθηκαν το πρωί με πολύ κόσμο ενώ γίνονται προσπάθειες να εμποδιστούν οι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στην Μυτιλήνη προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά.

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η μεγάλη φωτιά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκίνησε όταν αρχικά υπήρξε πετροπόλεμος αφού ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν 35 θετικοί στον κορωνοϊό «και μετά ως δια μαγείας ξεκίνησε η φωτιά».

«Υπήρξε αντίδραση στο να απομονωθούν αλλά υπήρξαν και άτομα που ήθελαν να τα διογκώσουν τα γεγονότα» πρόσθεσε. Μιλώντας για τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στη Μόρια είπε ότι «υπάρχει κάθε καρυδιάς-καρύδι. Υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να υπάρξουν συμβάντα προς όφελος της γείτονος χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη σημασία αποκτά η παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιείται στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.