Ν. Μηταράκης: Έκτιση ποινής και απέλαση για τους εμπρηστές του ΚΥΤ Μόριας

Ν. Μηταράκης: Έκτιση ποινής και απέλαση για τους εμπρηστές του ΚΥΤ Μόριας

«Οι υπαίτιοι του εμπρησμού, που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη. Θα λογοδοτήσουν, θα εκτίσουν τις ποινές τους και μετά θα απελαθούν», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να βάλει «φρένο» σε ανάλογα επεισόδια.

Στην εφ' όλης της ύλης ενημέρωση επί του μεταναστευτικού που παρείχε στη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης, σημείωσε ως προς την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου ότι κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. «Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι. Με άλλα λόγια, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Άρα ποσοστό 50% των αφίξεων, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δείχνει εμφανώς την αλλαγή της τάσης».

Σε ό,τι αφορά τις κλειστές ελεγχόμενες δομές ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο.

Έτσι πλέον στις νέες αυτές δομές θα υπάρχουν:

• Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης,

• διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα για κίνηση οχημάτων ασφαλείας,

• τουρνικέ με κάρτες εισόδου / εξόδου για τον έλεγχο όλων των εισερχομένων και εξερχομένων, με παράλληλο έλεγχο προσώπων και αποσκευών που εισέρχονται,

• ασφαλείς γειτονιές για ασυνόδευτα ανήλικα & οικογένειες,

• συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας,

• υγειονομική μονάδα,

• διοικητικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Να σημειωθεί ότι η προσωρινή δομή στη Μυτιλήνη θα μένει κλειστή τις βράδυνες ώρες, κ, από 20:00 έως 08:00. Μάλιστα, διακόπτεται όπου υπάρχουν τέτοιες δομές, η χρήση διαμερισμάτων στις πόλεις, ξεκινώντας από 1/1/2021 σε Σάμο, Κω & Λέρο.

Ο κ. Μητατράκης εξήγησε ότι τα γεγονότα της Μόριας κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον Υπουργό η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει αλλάξει κι αυτό αποτυπώνεται με στοιχεία:

• Σάμος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.

• Λέσβος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.

• Χίος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494

Ο κ. Μηταράκης απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα που χθες… αναρωτήθηκε τι είναι να μεταφερθούν 5.000 άτομα στην ενδοχώρα από τα νησιά. «Μόνο φέτος έχουν μεταφερθεί 25.000 άτομα από τα νησιά.  Και το β’ εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήσαμε 14.273 μεταφορές σε αντίθεση με το πενιχρό δικό σας α’ εξάμηνο με μόνο 7.231 μετακινήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Άσυλο ακόμα και σε καταδικασμένο διακινητή επί ΣΥΡΙΖΑ»

 Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ως κυβέρνηση έκανε τη χώρα μας θελκτικό προορισμό για μετανάστες και δημιούργησε εσκεμμένα συνθήκες συμφόρησης, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χορηγήθηκε άσυλο ακόμα και σε καταδικασμένο για διακίνηση.

 «Υπήρχαν φαινόμενα δογματισμού. Σας αναφέρω ότι εκδόθηκε θετική απόφαση ασύλου, σε τελεσίδικα καταδικασμένο για κακούργημα, για διακίνηση ανθρώπων. Υπόθεση για την οποία, έχει διαταχθεί πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.