Ν. Μηταράκης: Δεν θα ανοίξουν άλλες δομές - Μείωση των ροών κατά 90%

Ν. Μηταράκης: Δεν θα ανοίξουν άλλες δομές - Μείωση των ροών κατά 90%

Κατά 38% έχουν αποσυμφορεθεί οι δομές των νησιών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος διευκρίνισε πως οι πλέον δεν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών αλλά το κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες έχουν απελαθεί και έκανε γνωστό ότι είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι που έφυγαν από τη χώρα μας περισσότεροι από όσοι μπήκαν.

«Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Έχουν φύγει 2.700, ενώ στη χώρα μας μπήκαν 2.000. Δεν μιλάμε πλέον για δημιουργία νέων δομών, αλλά για κλείσιμο» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος κατέστησε πάντως σαφές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει προορισμός για μετανάστες. «Δεν έχουμε την ικανότητα να τους στηρίξουμε όλους. Δεν μπορούμε να παρέχουμε ισόβια προνόμια –ισόβια σύνταξη και ισόβια κατοικία. Ακόμα και το άσυλο δεν είναι ισόβιο, είναι τριετές» είπε ο κ. Μητάρακης.

Για τα κρούσματα του κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας ενημέρωσε ότι τα επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου στη Μόρια ανέρχονται σε 17. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2.000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης αν και επανέλαβε ότι είναι γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι οι ροές στον Έβρο είναι μειωμένες κατά 58%.

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι ετοιμάζεται ο νέος φράχτης που θα κάνει πιο ασφαλή τα ανατολικά μας σύνορα.

Αναφερόμενος τέλος στα κλειστά κέντρα δομών είπε ότι θα διαθέτουν διπλή περίφραξη, θα απαιτείται κάρτα για την είσοδο και την έξοδο, θα εγκατασταθούν κάμερες, ενώ τα κέντρα θα παραμένουν κλειστά κατά τις βραδινές ώρες ώστε να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και για τους διαμένοντες στις δομές, αλλά και για τους τοπικούς πληθυσμούς.