Ν. Μηταράκη προς πρόσφυγες: «Stay in Camps» λόγω κορονοϊού

Ν. Μηταράκη προς πρόσφυγες: «Stay in Camps» λόγω κορονοϊού

Το μήνυμα προς τους μετανάστες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας «Stay in Camps», παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν «Μένουμε Σπίτι» έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας ότι η μάχη για την  υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας και όμορων περιοχών είναι καθημερινή.

Όπως επισήμανε «το Stay in Camps εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών, ως το αντίστοιχο του Mένουμε Σπίτι» και σημείωσε πως στα νησιά έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι απομόνωσης για τις νέες αφίξεις «μακριά από τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες», ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχουν επανδρωθεί ειδικοί χώροι με κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Εξάλλου, προσθέτει ότι «αυτονόητα το υπουργείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου «ο δραστικός περιορισμός κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα μας», ενώ «στις λίγες μέχρι στιγμής περιπτώσεις αφίξεων, υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων», ενώ αναφερόμενος στην επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους ανέφερε πως «υπήρξε σημαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίμηνο, αλλά πλέον η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, με πρόσχημα τον κορονοϊό».

Και πρόσθεσε: «Ζητάει δε την αναθεώρησή της «με τρόπο που θα άρει το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά μας και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις» και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ «για την αρχική συμφωνία και τη συμφόρηση των νησιών».