Ν. Κορέα: Έγκριση εμβολίου AstraZeneca με χρήση και σε ηλικιωμένους

Ν. Κορέα: Έγκριση εμβολίου AstraZeneca με χρήση και σε ηλικιωμένους

Η Νότια Κορέα ενέκρινε το εμβόλιο των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση του και σε ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, παρά την προειδοποίηση συμβουλευτικών επιτροπών για έλλειψη στοιχείων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ διευκρίνισε ότι η ρυθμιστική αρχή της ασιατικής χώρας θα χορηγήσει την έγκριση για επείγουσα χρήση στο εμβόλιο της AstraZeneca υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα υποβάλει τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών της δοκιμών. Οι εγκεκριμένες δόσεις για τη Νότια Κορέα παράγονται από τη SK bioscience, την πτέρυγα παρασκευής φαρμάκων της SK Chemicals, διευκρίνισε ο Κιμ.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να χορηγείται μόνον σε ανθρώπους ηλικίας 18 ως 64 ετών. Οι προειδοποιήσεις αυτές απειλούσαν να ανατρέψουν το σχέδιο της Νότιας Κορέας να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον πρώτο κύκλο του προγράμματός της εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Τη Δευτέρα οι αρχές επεδίωξαν να καθησυχάσουν τους ηλικιωμένους στη χώρα αφότου συμβουλευτική επιτροπή συνέστησε προσοχή στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει να λάβει ως τον Απρίλιο τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών από την έρευνα της AstraZeneca στις ΗΠΑ σε περίπου 30.000 ανθρώπους. Στην έρευνα αυτή περιλαμβάνονται περίπου 7.500 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) επανεξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, αυτά που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική, μετά την αβεβαιότητα όσον αφορά την προστασία που προσφέρει. Η Οξφόρδη έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους με αυτήν που έχει για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Η KDCA είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα θα αρχίσουν στις 26 Φεβρουαρίου με περίπου 1,5 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, τα οποία επαρκούν για 750.000 ανθρώπους. Ως τον Ιούλιο η Νότια Κορέα προγραμματίζει να έχει εμβολιάσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σκοπεύει να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία ως τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ