7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ν. Κεραμέως: Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα σχολεία

Ν. Κεραμέως: Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έθεσε ως βασική προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με την επιτροπή των ειδικών. 

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, επισήμανε ότι σκοπός του είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Όσον αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ίδια για όλους, αλλά θα την ορίζουν τα πανεπιστήμια και θα είναι ένα ποσοστό της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.

Όπως είπε, θα περιοριστεί ο αριθμός των επίλογων των σχολών που δηλώνουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους, καθώς στόχος είναι οι φοιτητές να κάνουν συνειδητή επιλογή των σπουδών τους. Όπως τόνισε μάλιστα, υπάρχει ένα 30% των φοιτητών που δεν παίρνει ποτέ πτυχίο. 

Σχετικά με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι θεσπίζεται η ελεγχόμενη είσοδος, και συστήνεται ειδική ομάδα η οποία θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστήμιου. 

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων από το υπουργείο, και όχι από τον επαγγελματικό φορέα, τόνισε ότι η αναγνώριση θα γίνεται μόνο εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η αναγνώριση δεν άφορα τον ακαδημαϊκό τίτλο. Μάλιστα, σημείωσε πως αν θεωρηθεί απαραίτητο, μπορεί ο υποψήφιος να δώσει και εξετάσεις. 

Η υπουργός ανέφερε επίσης πως υπήρχαν πολλοί απόφοιτοι σε ομηρία, καθώς είχαν καταθέσει την αίτηση αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων, αλλά αυτές δεν εξετάζονταν ποτέ από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια.

Διαβάστε ακόμα: 

- Πότε θα κριθεί η επιστροφή στα θρανία - Οι εισηγήσεις των ειδικών