Ν. Χαρδαλιάς: «Ο συνωστισμός στις πλατείες δεν είναι αντίσταση και μαγκιά»

Ν. Χαρδαλιάς: «Ο συνωστισμός στις πλατείες δεν είναι αντίσταση και μαγκιά»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μία φορά ο Ν. Χαρδαλιάς για τα υπαίθρια πάρτι σε πλατείες και τα take away ποτά που παρέχουν καταστήματα με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός χωρίς να τηρούνται μέτρα ασφαλείας.

«Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, της οικογένειάς τους, δεν είναι αντίσταση, ούτε μαγκιά, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση.

.Όπως είπε, το ότι δεν ζήσαμε εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών «οφείλεται στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως «ο κορονοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα. Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα».

Μιλώντας για τον ρόλο της αστυνομίας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές».

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα. Επισήμανε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.

Επιπλέον ο κ. Χαρδιαλιάς αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από την Γ' Λυκείου, την προσεχή Δευτέρα.

«Πετύχαμε τον στόχο μας, δημιουργήσαμε μία γραμμή άμυνας, μην κάνουμε το λάθος και πιστέψουμε ότι έχει κριθεί η μάχη» τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός.

Ανησυχία για τα υπαίθρια πάρτι σε Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό, Παγκράτι

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη της Αγίας Παρασκευής, και παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα αψηφώντας τις συστάσεις της Πολιτείας να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, προκαλώντας την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών. Ίδιο σκηνικό σε Λυκαβηττό και Παγκράτι, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης να εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραβίαση των μέτρων. 

Αυτή τη φορά οι συγκεντρωμένοι στην Αγία Παρασκευή ήταν λιγότεροι, περίπου 200, οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκλεισαν την πλατεία από τις 9 το βράδυ, ενώ στην προσπάθεια των αρχών να τους απομακρύνουν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Τρίτη το βράδυ, οπότε έγινε ο πρώτος συγχρωτισμός, κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, έχει η Μελίνα Αλεφαντή, δημοτική σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ υποχώρησαν προσωρινά και οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στην πλατεία, μέχρι τις δυο τα ξημερώματα, οπότε και αποχώρησαν, παραμένοντας διάσπαρτες ομάδες, περίπου 100 ατόμων στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο της Αγίου Ιωάννου.

Μετά τις δυο στην πλατεία είχαν παραμείνει μόνο 30 άτομα, ενώ και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει στην πλειοψηφία τους. Οι επικεφαλής της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή, με συζητήσεις έπεισαν τους παρευρισκόμενους να απομακρυνθούν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η επέμβαση και δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια.

Για την αποφυγή εκτεταμένων κινδύνων από την παραβίαση των μέτρων προστασίας, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι η πλατεία Αγίου Ιωάννου θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας από τις 21:00 έως τις 06:00.

Ανάλογη εικόνα συγκέντρωσης πολιτών παρουσίαζε και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου δεκάδες αγνόησαν τις συστάσεις της πολιτείας και συγκεντρώθηκαν στο σημείο. Μετά από παρέμβαση των αστυνομικών αρχών οι παρευρισκόμενοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Αντίστοιχη εικόνα και στο Λυκαβηττός, όπου δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν το πάρκινγκ του, με εκατοντάδες πολίτες. Και δω χρειάστηκαν οι συστάσεις της οργάνων της πολιτείας για να σταματήσει ο συγχρωτισμός στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Παγκράτι ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την άρση των μέτρων