Την πιθανότητα να υπάρξει ένα γενικό lockdown, αν το επιβάλουν οι συνθήκες, δεν απέκλεισε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας πως «θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν» και επισημαίνοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Μιλώντας αργά βράδυ στον Ant1 και στην εκπομπή «Ενώπιος - Ενωπίω» ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας σημείωσε «ότι το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα» και υπογράμμισε τη δυσκολία εντός τέτοιου εγχειρήματος λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες», καθώς, όπως είπε «το κόστος είναι μεγάλο».
«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει και έχει αποδείξει ότι το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό», υπογράμμισε.
Για την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία αυτή τη στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πανδημία κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ' όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα».
Και συνέχισε: «Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».
«Την ώρα που το τρίτο κύμα σαρώνει μεγάλες χώρες ευρωπαϊκές και όλη την παγκόσμια κοινότητα, εμείς αντιστεκόμαστε ακόμα, κάτω από δύσκολες συγκυρίες, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά είμαστε εδώ πάντα προσπαθώντας να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Σε ερώτηση ποια είναι τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προφανώς υπήρχαν αρρυθμίες, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια κρίση.
«Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που παλεύουν καθημερινά για όλους εκείνους που χρειάστηκαν να μείνουν μέσα και αποδείχθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία έχει και σχέδιο έχει και πρόγραμμα και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι σε κάθε νέο δεδομένο, δεν άγεται και φέρεται, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που προσαρμόζεται ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:
«Έχουμε στήσει έναν μηχανισμό που καθημερινά έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας μέσα από συγκεκριμένους αλγόριθμους, μέσα από συγκεκριμένα KPIs, τα οποία καθημερινά ανανεώνονται, μέσα από ομάδες πρωτογενούς καταχώρησης, ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα red alerts τα οποία θα μας δώσουν το προαπαιτούμενο για να πάρουμε τις αποφάσεις».
Ερωτηθείς για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά», καθώς όπως εξήγησε η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνέχιση της απαγόρευσης του ψαρέματος και του κυνηγιού στις μη επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανέφερε ότι αυτό σχετίζεται με το θέμα της κινητικότητας και όχι με τις ίδιες τις δραστηριότητες. «Το ζήτημα της μετακίνησης είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς οι κυνηγοί είναι 180.000 και 100.000 ασχολούνται ερασιτεχνικά με ψάρεμα. Όταν κινείσαι θα έρθεις σε επαφή με κόσμο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
«Ο οποιοδήποτε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως αιτιολογία για να αποφύγει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας», πρόσθεσε.