Ν. Αναστασιάδης: «Μόνο η Γαλλία αντιδρά στην Τουρκία»

Ν. Αναστασιάδης: «Μόνο η Γαλλία αντιδρά στην Τουρκία»

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν αντιδρούν, δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης, εξαιρώντας τη Γαλλία, αφού «μόνο αυτή ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως ότι η Τουρκία αισθάνεται ανεμπόδιστη, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να τη διατηρήσουν στη δυτική συμμαχία και αυτό δίνει ελευθερία στις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

 «Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη Γαλλία είπε: «Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου».

Συνάντηση Αναστασιάδη με τη Γαλλίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων

Τους τρόπους ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ειδικότερα στον αμυντικό τομέα, συζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης με την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την κα Παρλί κατά την οποία, όπως είπε, «πέραν της έκφρασης της θέσης αρχών της Γαλλίας, υπήρξε συζήτηση και για τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να ενδυναμωθεί η διμερής συνεργασία των δύο χωρών, ειδικότερα στον αμυντικό τομέα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και τις ευχαριστίες του για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, τόσο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα όσο και για την αμυντική συνεργασία που ενισχύει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Σεντώνας.

Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια η κα Παρλί με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των παράνομων προκλήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, .

Ο κ. Αγγελίδης ενημέρωσε την κ. Παρλί για τις συνεχείς παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και γενικότερα την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλίδα Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα συμβάλει αποφασιστικά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αποφασίστηκε η συνέχιση της παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή, και ενεργοποίηση μηχανισμών για συμμετοχή και άλλων χωρών σε κοινές ασκήσεις, γεγονός που στέλνει τα σωστά μηνύματα σε όποιον δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στην περιοχή και παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.