ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Ν. Αφρική: Πιθανή η παραλαβή εμβολίων της Johnson & Johnson εντός της εβδομάδας

Ν. Αφρική: Πιθανή η παραλαβή εμβολίων της Johnson & Johnson εντός της εβδομάδας

Η Νότια Αφρική ευελπιστεί να παραλάβει αριθμό δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson γύρω στα τέλη αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) ταιριάζει καλά σε αυτό το στάδιο, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο SABC ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Υγείας Άνμπαν Πιλάι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες δόσεις του εμβολίου θα λάβει σύντομα η χώρα.

Ο Πιλάι σημείωσε ότι το εμβόλιο της J&J έχει δείξει σε δοκιμές ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου και πρόσθεσε ότι είναι ένα πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο μίας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου. «Επομένως πιστεύουμε ότι θα είναι ένα καλό εμβόλιο αυτή τη χρονική στιγμή για τη Νότια Αφρική», συμπλήρωσε.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα είχε δηλώσει ότι η χώρα του είχε εξασφαλίσει 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J οι οποίες θα άρχιζαν να φτάνουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το εμβόλιο της J&J δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για χρήση στη Νότια Αφρική, αν και η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει με τη ρυθμιστική αρχή της χώρας SAHPRA διαδικασία υποβολής αιτήματος για τη διάθεση του εμβολίου της.

Χθες, Κυριακή, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά μια ευρείας κλίμακας διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας της χώρας έπειτα από προκαταρκτικά στοιχεία κλινικής δοκιμής τα οποία έδειξαν ότι προσέφερε «ελάχιστη προστασία» κατά της ήπιας προς μέτρια λοίμωξης που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Η δοκιμή αυτή δεν αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού κατά της σοβαρής λοίμωξης και τα πορίσματά της δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Η AstraZeneca, η οποία παρασκεύασε το εμβόλιο αυτό μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύει κατά της εκδήλωσης σοβαρής νόσου και έχει ήδη αρχίσει να το προσαρμόζει κατά του παραλλαγμένου στελέχους 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Η Νότια Αφρική, η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική και πάνω από 46.000 θανάτους από τη COVID-19 ελπίζει να εμβολιάσει 40 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, για να επιτύχει κάποιο επίπεδο συλλογικής ανοσίας.


 


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ