7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μυστήριο ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού - Όλα ανοιχτά για τις επόμενες ώρες

Μυστήριο ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού - Όλα ανοιχτά για τις επόμενες ώρες
Shutterstock

H αντίστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε χθες το κατώφλι του Μαξίμου. Η αλλαγή του σχήματος της κυβέρνησης θεωρείται πλέον αποφασισμένη και το μόνο που μένει είναι οι σχετικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ουδείς γνωρίζει πάντως μέχρι στιγμής τόσο τον χρόνο όσο και τα πρόσωπα που αναμένεται να εισέλθουν, να μετακινηθούν και να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Ελάχιστα είναι τα πρόσωπο στο περιβάλλον του πρωθυπουργού που γνωρίζουν ή έχουν κάποια εικόνα για τις αλλαγές που θα γίνουν και ακόμη λιγότερα είναι αυτά που έχουν συζητούν μαζί του σχετικά με τον χρόνο των ανακοινώσεων. Τα όσα αναφέρονται αποτελούν διάσπαρτες πληροφορίες σε συνδυασμό με εκτιμήσεις βάσει των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου. Αυτό που στο σύνολό τους πάντως όλοι δηλώνουν ως δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές που θα καθορίσουν και το στίγμα του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα

Ουδείς παραγνωρίζει τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση και ουδείς δύναται να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτές που διαμορφώνονται από το φετινό φθινόπωρο με τη μετάλλαξη Δέλτα να δείχνει τα δόντια της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαμόρφωση της επόμενης ημέρες η ανάταξη της οικονομίας και η ταυτόχρονη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας αποτελούν το νέο στοίχημα σε συνδυασμό με την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έμειναν πίσω τους 18 μήνες της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου με τις δηλώσεις του χθες επιβεβαίωσε πως ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών αφού εν αντιθέσει με προκατόχους του σε ανάλογες περιπτώσεις απέφυγε την τετριμμένη απάντηση του «ουδέν σχόλιον» στις σχετικές ερωτήσεις.

Την ίδια στιγμή χθες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως και οι προκάτοχοί τους, με δυσκολία σήκωναν τηλέφωνα σε δημοσιογράφους ειδικά από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να είναι λιγοστές.

Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή από την στιγμή που ο κ.Μητσοτάκης επέστρεψε από τις ΗΠΑ άρχισε ένας αναλυτικός κύκλος επαφών του με τους στενούς του συνεργάτες. Είναι προφανές ότι συγκεκριμένα ονόματα μπήκαν στο τραπέζι, συμβολισμοί και στόχοι. 

Η διαδικασία  αυτή είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το να τραβήξει σε μάκρος η «ανασχηματολογία» μόνο καλό δε θα κάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά με αγωνία το «rebound».

Και όχι μόνο. Είναι δεδομένο ότι στις περιπτώσεις που ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών οι υπουργοί και κυρίως το προσωπικό του οποίου προΐστανται στη δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό κατεβάζουν τα μολύβια αναμένοντας τις εξελίξεις. Οι καθυστερήσεις όμως στην παρούσα φάση δύναται να θεωρηθούν πολυτέλεια που δεν υπάρχει, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που ο Σεπτέμβριος αναμένεται θερμός.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφερόμενοι άμεσα και μη κοιτούν το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθώντας να δουν ημερομηνίες κατά τις οποίες είναι εφικτό να γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ.Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Σλοβενία, ώστε την Τετάρτη να συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Blend Strategic Forum. 

Την Πέμπτη το απόγευμα ο κ.Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να πετάξει για την Μασσαλία όπου την Παρασκευή θα λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, με την παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν. Ο κ.Μητσοτάκης θα επιστρέψει το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Ελλάδα. 

Με δεδομένες τις παραπάνω υποχρεώσεις υπάρχουν δύο χρονικές περίοδοι που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν το «παράθυρο» για να γίνουν οι ανακοινώσεις.

  • Η Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, ασφαλώς με διαδικασίες fast track, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Γαλλία το βράδυ. 
     
  • Το Σαββατοκύριακο 4-5 Σεπτεμβρίου και η Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει όμως και μία λεπτομέρεια στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και να ανοίξει το δρόμο του ανασχηματισμού. 

Το βασικό κομμάτι της συνόδου στη Σλοβενία πραγματοποιείται το πρωί της Τετάρτης, άρα ο κ.Μητσοτάκης θα μπορούσε να αναβάλλει για μερικές ώρες την άφιξη του και αντί αυτό να γίνει το απόγευμα της Τρίτης, τελικώς να συμβεί το βράδυ. 

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να γίνει η ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης στις 11.00. Σε αυτό το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα έχει έναν καθαρά απολογιστικό χαρακτήρα, κάτι που ομολογουμένως δεν είναι εξαιρετικά συνηθισμένο αλλά έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ένα στοιχείο που ώρα με την ώρα χάνεται...