Μπροστά σε ιστορική ήττα ο Τραμπ - Μπορεί να λάβει 35%
Oxford Economics

Μπροστά σε ιστορική ήττα ο Τραμπ - Μπορεί να λάβει 35%

O Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει το φάσμα μιας μεγάλης ήττας τον Νοέμβριο αν η οικονομία της χώρας δεν ανακάμψει σύντομα σύμφωνα με ένα μοντέλο προβλέψεων που επικαλείται η Oxford Economics.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική, ο Τραμπ μπορεί να αποσπάσει το 35% της ψήφου αν ο κορονοϊός παραμείνει και δεν υπάρξει άμεση οικονομική ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν αντίπαλος του και υποψήφιος των Δημοκρατικών θα λάβει 65%.

Αν επιβεβαιωθεί το μοντέλο του καθηγητή του Γέιλ Ρέι Φερ, το οποίο έχει προβλέψει σωστά 16 από τις τελευταίες 18 εκλογές των ΗΠΑ, τότε ο Τραμπ θα έχει την τύχη του Ουίλιαμ Ταφτ ο οποίος το 1912 απέσπασε ένα αντίστοιχο ποσοστό απέναντι στους Γούντροου Ουίλσον και Τέντι Ρούζβελτ.

Προβλέπεται επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Μισούρι και η Πενσυλβάνια.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το ίδιο μοντέλο έδινε στον Τραμπ 55% έναντι 45% του Μπάιντεν.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το εν λόγω μοντέλο "έπεσε" έξω στις εκλογές του 1968 οπότε ο Ρίτσαρντ Νίξον εξελέγη στην προεδρία και το 1976 όταν εξελέγη ο Τζίμι Κάρτερ.