Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να κάνει χρήση της ισχύος της απέναντι στις ενέργειες των Πούτιν και Ερντογάν

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να κάνει χρήση της ισχύος της απέναντι στις ενέργειες των Πούτιν και Ερντογάν

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο την Τουρκία, όσο και τη Ρωσία οι οποίες θέλουν να ανατρέψουν το διεθνές status quo εξέφρασε ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζεπ Μπορέλ.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ισπανός αξιωματούχος μίλησε για την Λιβύη και άλλα ζήτημα στα οποία εμπλέκεται τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία, δυνάμεις τις οποίες χαρακτήρισε «ανατρεπτικές» για το status quo. 

Ο Μπορέλ δήλωσε οτι «δεν φαίνεται τυχαίο ότι ο Ερντογάν έκανε η Αγία Σόφια έγινε τζαμί τη μέρα σύναψης της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία διέλυσε και την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση στη Λιβύη υποστήριξε ότι «εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, ωστόσο αυτό συμβαίνει με ισχυρή επιρροή της Τουρκίας μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας χωρίς την οποία ο Φαγιεζ Αλ Σαρατζ θα αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία».

Πρόσθεσε δε ότι «Τούρκοι και Ρώσοι είναι κεντρικοί πρωταγωνιστές στη σκακιέρα της Μεσογείου, ενώ το εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ δεν βοήθησε καν».

Στο ίδιο θέμα και συγκεκριμένα για το αν θέλει ο Τούρκος πρόεδρος να ελέγξει μέσω Λιβύης τις μεταναστευτικές ροές, ο Μπορέλ είπε «Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι η Λιβύη - που αποτελεί σημείο διέλευσης - αλλά η φτώχεια στην περιοχή της υποσαχάριας. Εδώ πρέπει να εργαστεί η Ευρώπη. Πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με την Αφρική».

Στη συνέχεια, ο Ισπανός αξιωματούχος μίλησε για την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με αφορμή τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία για την οποία είπε ότι «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν όλοι την ίδια κατανόηση των απειλών. Είναι διαφορετικό εάν είστε Λιθουανοί ή Πορτογάλοι. Πρέπει πρώτα να οικοδομήσουμε μια κοινή κατανόηση των μελλοντικών προκλήσεων».

Τέλος για το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβαλνι ο Μπορέλ είπε «Για άλλους εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν περισσότερες από μία απαντήσεις για τι συνέβη, ωστόσο εμείς εργαζόμαστε για μια κοινή στάση».