Μπορεί να αποσύρουμε τα μαχητικά μας από τη Βρετανία λόγω Huawei
Αμερικανός Γερουσιαστής

Μπορεί να αποσύρουμε τα μαχητικά μας από τη Βρετανία λόγω Huawei

Ο γερουσιαστής Τομ Κότον υποστήριξε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Βρετανία μπορούσαν να αποσυρθούν στην περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας επιτρέψει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Σύμφωνα με το BBC, o Γερουσιαστής από το Αρκάνσας ο οποίος θεωρείται του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι ο ανεφοδιασμός και η ανάπτυξη των αμερικανικών μαχητικών που βρίσκονται στο βρετανικό έδαφος μπορεί να υπονομευτούν λόγω της χρήσης υλικών της κινεζικής εταιρείας. 

Με φόντο τα παραπάνω, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph ειχε αναφέρει ότι, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ζητά πλήρη επανεξέταση των "στρατηγικών της στοιχείων" στη Βρετανία, όπως κατασκοπευτικά αεροπλάνα, λόγω της απόφασης του Λονδίνου να δώσει πρόσβαση στη Huawei. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να ηγηθεί μιας μεγάλης πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από την τεχνολογία της Κίνας και συγκεκριμένα από την εταιρεία Huawei σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times.

Όπως αναφέρει το μέσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει προσεγγίσει ήδη την Ουάσινγκτον και της έχει προτείνει τη δημιουργία ομίλου χώρων, που αποκαλείται «D10». Η Ντάουνινγκ Στριτ εισηγείται στην πρωτοβουλία αυτή να μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. 

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα  Telegraph ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να μειώσει τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Μάλιστα έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια που θα μείωναν στο μηδέν τη συμμετοχή της Κίνας στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2023. Την ίδια ώρα, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα της Υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ διέταξε επίσημη αναθεώρηση της εμπλοκής της Huawei στην ανάπτυξη του 5G.