«Μπλόκο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στον Μπολσονάρου για τον κορονοϊό
Βραζιλία

«Μπλόκο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στον Μπολσονάρου για τον κορονοϊό

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας με απόφαση του καλεί τον πρόεδρο της χώρας Ζαιχ Μπολσονάρου να αποκαταστήσει την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τους θανάτους και τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ανώτατος Δικαστής Αλέξαντρε Μοράες δίνει διορία 48 ωρών στον πρόεδρο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των συμπολιτών του.

Σε μια απρόσμενη εξέλιξη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο. Το υπουργείο σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών.

"Τα σωρευτικά δεδομένα (…) δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα" έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter, επικαλούμενος μια ανακοίνωση του υπουργείου. Πρόσθεσε ότι "είναι σε εξέλιξη άλλες ενέργειες" προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και η επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Επιπρόσθετα, δικαιολόγησε χωρίς περιστροφές την δημοσιοποίηση των δεδομένων μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών: "δεν θα υπάρχει πλέον θέμα (για τον απολογισμό) στη Jornal Nacional", δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος σε πρόγραμμα του δικτύου Globo με ιδιαίτερα μεγάλη τηλεθέαση.

Με φόντο τα παραπάνω, η εφημερίδα Folha de S. Paulo κατηγόρησε σε πύρινο κύριο άρθρο της τον Μπολσονάρου ότι θέλει να εξαφανίσει τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού, πως έχει την ψευδαίσθηση ότι "μπορεί να τα λογοκρίνει".

"Από τη σκοπιά της υγείας, γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας (...) Το ότι δεν ενημερώνει σημαίνει πως το κράτος είναι πλέον πιο βλαπτικό κι από τον ίδιο τον ιό", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας του Μπολσονάρου, ο Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα.

Ο υπουργός, ο οποίος είναι γιατρός, αποπέμφθηκε τον Απρίλιο, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρόεδρο για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.