7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Μπακογιάννη: Ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας

Μπακογιάννη: Ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με την αγορά των φρεγατών και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Μια τέτοια αμυντική συνεργασία συνεπάγεται πως σε περίπτωση μιας κρίσης ή ενός επεισοδίου, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της την Γαλλία αλλά ακόμη συνεπάγεται τις κοινές δραστηριότητες της ΕΕ που θα υλοποιούνται ταυτόχρονα από Γαλλία και Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου, εξήγησε.

«Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από 2 χρόνια» σχολίασε η κα Μπακογιάννη μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ενώ περιέγραψε ακριβώς πως πριν από 2 χρόνια η χώρα μας είχε μη εκσυγχρονισμένα F-16 που δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, παλιά πλοία και μόνη ισχυρή άμυνα τα υποβρύχια της ενώ τώρα έχουμε εκσυγχρονισμένα F-16, παραγγείλαμε 24 Ραφάλ, τα οποία, όπως είπε, είναι υπερόπλο στον αέρα και ταυτόχρονα το πάγιο αίτημα του Ναυτικού (αίτημα δεκαπενταετίας) για καινούριες φρεγάτες και κορβέτες πραγματοποιείται. Μάλιστα, πρόσθεσε, το αίτημα αυτό πραγματοποιείται με εξαιρετικές φρεγάτες, οι οποίες, όσο είναι σε θέση να γνωρίζει χωρίς να είναι ειδικός, έχουν πραγματικά μοναδικό και σύγχρονο οπλισμό.

Όλα αυτά συν μια αμυντική συνεργασία με την Γαλλία, την οποία και αναμένουμε να ανακοινωθεί. « Πιστεύω ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια», τόνισε η πρώην υπουργός. «Έχει αναβαθμιστεί διότι η Ελλάδα είναι παρούσα, σε περιοχές στις οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν. Η Ελλάδα πλέον είναι συνομιλητής ουσιαστικός σε όλα τα θέματα της περιοχής μας» είπε υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «Όταν λέω όλα εννοώ όλα». Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει μπει και έχει «πατήσει πόδι», είναι παρούσα ακόμα και σε θέματα της Αφρικής, ανέφερε συνοψίζοντας πως η χώρα μας πλέον είναι σοβαρός συνομιλητής.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεν σημαίνουν και αλλαγή της στρατηγικής μας καθώς για την χώρα μας η διπλωματία είναι το πρώτο όπλο. «Αλλά η ισχυρή άμυνα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτικός άξονας μιας υποστηρικτικής διπλωματίας», συνόψισε εμμένοντας πως ο στόχος μας όσον αφορά την Τουρκία παραμένει ο ίδιος, δηλαδή διπλωματία με βάση το διεθνές δίκαιο. Κληθείσα να σχολιάσει για το εάν η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας ενδέχεται να «πιέσει» την Τουρκία, η κα Μπακογιάννη απάντησε θετικά τονίζοντας πως η Άγκυρα βρίσκεται, σε αυτή τη φάση, σε μια μέγγενη.

Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη αναφορικά με τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως η παράταξη «Δεν μπατάρει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Είμαστε μία χαρά». «Ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας στην αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον εαυτό της» ενώ υπογράμμισε πως «κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία διευρύνθηκε, έγινε κυβέρνηση και πήρε μεγάλα ποσοστά».