7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Μητσοτάκης: 3 συν 1 φρεγάτες Βellhara αποκτά η Ελλάδα - Μακρόν: Στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών

Μητσοτάκης: 3 συν 1 φρεγάτες Βellhara αποκτά η Ελλάδα - Μακρόν: Στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών
Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμάνουελ Μακρόν από το Παρίσι, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα μετά τα 24 Rafale αποκτά τρεις συν μία φρεγάτες Bellhara. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπογράφηκε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Παίρνοντας τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία και σημείωσε ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει τη σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά τα 24 Rafale η Ελλάδα αποκτά τρεις συν μία φρεγάτες Bellhara, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Ξεκινώντας ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπογράφηκε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Συνέχισε τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν τη βούληση να εντατικοποιήσουν αυτή τη σχέση καθώς τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και έκανε λόγο για αγορά τριών φρεγατών από την Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η εταιρική σχέση είναι σε συνάφεια με τα ιδεώδη των δύο χωρών.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο E. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο E.Μακρόν.

Μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων και ερωτώμενος σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων φρεγατών έγινε καθώς καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς όταν δέχονται πιέσεις από άλλες δυνάμεις. «Να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε τον εαυτό μας τόνισε ο Γάλλλος πρόεδρος.