Μπαίνουμε στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για το Brexit
Υπ. Εξωτερικών Βρετανίας

Μπαίνουμε στην πλέον κρίσιμη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία,  ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε ενα «λογικό σημείο». 

«Νομίζω ότι είμαστε σε λογική θέση, και πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το εμπόριο», δήλωσε ο Ρααμπ στο Sky News ενώ στο Λονδίνο βρισκόταν ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ σε μια προσπάθεια ΕΕ και Βρετανία να καταλήξουν σε συμφωνία καθώς ο χρόνος τελειώνει. Όπως τόνισε «με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε κάνει κάποια πρόοδο σε θέματα ανταγωνισμού, αλλά σημαντικές διαφορές εκκρεμούν όσον αφορά την αλιεία και φυσικά το εμπόριο», δήλωσε ο βρετανός υπουργός.

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες σε τρία επίμαχα σημεία: τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία.

O Ράαμπ φάνηκε να απορρίπτει την πρόταση που φέρεται να έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές για επιστροφή ποσοστού 15%-18% των αλιευμάτων που πιάνουν οι Ευρωπαίοι ψαράδες στα βρετανικά ύδατα, λέγοντας ότι «αυτό δεν ακούγεται σωστό».

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν λιγότερες απο 40 μέρες, έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ύστερα από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο -που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου- θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορoνοϊού.

Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.