ΓΔ: 902,01 2,11 (0,23 %)

Τζίρος: 6,91 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,01 2,11 (0,23 %)

Τζίρος: 6,91 εκατ. €   RT

Μπ. Νετανιάχου: Δεν θα δεσμευτούμε από ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν που μας απειλεί με αφανισμό

Μπ. Νετανιάχου: Δεν θα δεσμευτούμε από ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν που μας απειλεί με αφανισμό

Μιλώντας στην επίσημη τελετή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνοντας μήνυμα προς τις ΗΠΑ μετά την έναρξη έμμεσων συνομιλιών με το Ιράν, υποστήριξε ότι ακόμη και οι «καλύτεροι φίλοι» του Ισραήλ πρέπει να αποδεχτούν ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Με φόντο την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη, όπου μετέχουν και οι ΗΠΑ και οι οποίες στοχεύουν στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του 2015, γνωστή ως JCPOA, ο Νετανιάχου είπε: «Μια συμφωνία με το Ιράν που μας απειλεί με αφανισμό δε θα μας υποχρεώσει».

«Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που θα μας στερήσει το δικαίωμα και τη δύναμη να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από μια υπαρξιακή απειλή», πρόσθεσε. «Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι. Τέτοιες συμφωνίες με ακραία καθεστώτα είναι άχρηστες», συνέχισε.

«Λέω ξανά και στους στενούς μας φίλους ότι μια συμφωνία με το Ιράν που μας απειλεί με αφανισμό δε θα μας υποχρεώσει. Μόνο ένα πράγμα θα μας υποχρεώσει: να αποτρέψουμε όσους θέλουν να μας καταστρέψουν», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει τονίσει ότι επιθυμεί να συνομιλήσει ξανά με το Ιράν, το πρόβλημα είναι πώς να συνδυάσει την αποκατάσταση της JCPOA, με τις ενστάσεις περιφερειακών συμμάχων όπως το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ευθύνεται για την επίθεση σε ένα ιρανικό φορτηγό πλοίο το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω κλίματος έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, με τις δυο χώρες να αλληλοκατηγορούνται από για επιθέσεις η μία εναντίον πλοίων της άλλης.

Τον περασμένο μήνα, ένα φορτηγό πλοίο που ανήκε σε ισραηλινή εταιρεία υπέστη ζημιές από ιρανικό πύραυλο καθώς έπλεε από την Τανζανία προς την Ινδία με σημαία της Λιβερίας, χωρίς να υποστεί σοβαρές ζημιές. Τον Φεβρουάριο επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν για έκρηξη πάνω σε ένα ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της Wall Street Journal –που επικαλούνταν  αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και από τη Μέση Ανατολή– αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει χτυπήσει τουλάχιστον δώδεκα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Συρία, μεταφέροντας κυρίως ιρανικό πετρέλαιο, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω φόβων ότι τα κέρδη χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή