Μπ. Λεμέρ: Εντείνονται οι έλεγχοι επί των ξένων επενδύσεων

Μπ. Λεμέρ: Εντείνονται οι έλεγχοι επί των ξένων επενδύσεων

Η Γαλλία θα εντείνει τον έλεγχό της επί των ξένων επενδύσεων προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το όριο για την έναρξη ελέγχων επί των μη Ευρωπαίων επενδυτών που αποκτούν τμήματα μιας μεγάλης γαλλικής επιχείρησης «θα μειωθεί από το 25% στο 10%» έως το τέλος του έτους, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο LCI.

«Σε αυτή την περίοδο της κρίσης, ορισμένες εταιρίες είναι ευπαθείς. Τεχνολογίες έχουν αποδυναμωθεί και μπορούν να εξαγορασθούν σε χαμηλή τιμή από ξένους ανταγωνιστές, δεν θα το επιτρέψω αυτό», δήλωσε ο Λεμέρ, σύμφωνα με το Reuters

Επί του παρόντος, το Παρίσι έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις εξαγωγές άνω του 25% του κεφαλαίων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η άμυνα, η ενέργεια, η αεροδιαστημική, οι μεταφορές κλπ.

Αυτό το όριο του 25% έχει τεθεί σε ισχύ μόλις από τις αρχές του έτους, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη στο πλαίσιο της δυσπιστίας της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων επενδυτών, κυρίως Κινέζων. Προηγουμένως ήταν στο 33,33%.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το σχέδιό της για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η χώρα να κινηθεί σταδιακά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς και «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει και να στηρίξει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης».