7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Μόσιαλος: Παραμυθιάζουν τους πολίτες όσοι λένε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση

Μόσιαλος: Παραμυθιάζουν τους πολίτες όσοι λένε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση

«Παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι αποτελούν άμεση λύση, υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, για όσους υποστηρίζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα σαν θεραπεία για τη νόσο του κορoνοϊό αποτελούν μια άμεση λύση.

Στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ωστόσο «δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης», και προσθέτει πως δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό.

Αναλυτικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE αναφέρει:

«Επειδή ξέρω πως έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές επί του θέματος, θέλω να συζητήσουμε για τα μονοκλωνικά αντισώματα σαν θεραπεία για τη νόσο του κορoνοϊού.

Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. Δεν είναι δηλαδή ένα φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό. Αλλά πέραν αυτού, και λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον - δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε πρόσφατα 220.000 δόσεις από την εταιρεία EliLilly. Αυτό το δεδομένο πως αλλάζει τις ισορροπίες;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 220.000 δόσεις για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα επομένως με βάση τον πληθυσμό της θα πάρει περίπου 5250 δόσεις. Δυστυχώς οι 220 χιλιάδες δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την ΕΕ.

Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα.

Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια. Όσοι παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι αποτελούν άμεση λύση υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».