Μόνο για ουσιώδεις λόγους μετακινήσεις μέσω αεροπλάνων ως τις 30 Νοεμβρίου

Μόνο για ουσιώδεις λόγους μετακινήσεις μέσω αεροπλάνων ως τις 30 Νοεμβρίου

Νέες αεροπορικές οδηγίες (Notam) για τις πτήσεις με στόχο την προστασία του κοινού από την πανδημική κρίση εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Παράλληλα από την Τρίτη 10 Νοέμβρη επεκτείνεται η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) για όσους αποχωρούν από ελληνικά αεροδρόμια. Επίσης από την Τετάρτη 11 Νοεμβρη θα μπαίνουν στην χώρα μόνον όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ Covid-19, μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, δηλαδή τα τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια (domestic flights, commercial and general/business aviation), θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη οδηγία αυτή εξαιρούνται οι ακόλουθες:

- Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights)

- Κρατικές πτήσεις (state flights)

- Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights)

- Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights)

- Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights)

- Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights)

- Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights)

- Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights)

- Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights)

- Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark)

- Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).

Επίσης από τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί επεκτείνεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ και από όλους τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που αναχωρούν από τα Ελληνικά αεροδρόμια, παράλληλα παραμένει η υποχρέωση συμπλήρωσης φόρμας PLF για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό προς την χώρα μας.

Από τη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό (διεθνή δρομολόγια) πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.