Μόνιμο μπλοκ στον λογαριασμό του Τραμπ επέβαλε το Twitter

Μόνιμο μπλοκ στον λογαριασμό του Τραμπ επέβαλε το Twitter

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter την οποία ως γνωστόν προτιμά ιδιαίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανέστειλε οριστικά τον λογαριασμό του, αφού διαπίστωσε ότι οι αναρτήσεις του ενέχουν «τον κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης βίας».

Το Twitter είχε προηγουμένως αναστείλει για 12 ώρες τον λογαριασμό του Τραμπ μετά τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της βίαιης εξέγερσης της Τετάρτης στο κτίριο του Καπιτωλίου.

«Μετά από προσεκτική ανασκόπηση των πρόσφατων Tweets από τον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιο γύρω τους- συγκεκριμένα πώς λαμβάνονται και ερμηνεύονται στο Twitter- έχουμε αναστείλει οριστικά τον λογαριασμό», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση της.

Το Twitter είχε προηγουμένως διαγράψει δύο από τις δημοσιεύσεις του Τραμπ την Τετάρτη - ένα βίντεο που προέτρεπε τους οπαδούς του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο να υποχωρήσουν, ενώ συγχρόνως διέδιδε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις εκλογές και ένα άλλο tweet με παρόμοιο μήνυμα.

Ο Τραμπ αφού διέγραψε αυτές τις δημοσιεύσεις, συνέχισε τα tweet την Πέμπτη το πρωί δημοσιεύοντας αρχικά ένα βίντεο στο οποίο καλούσε σε ηρεμία. Στη συνέχεια όμως έκανε δύο tweets σε έντονα διαφορετικό τόνο.

«Οι 75.000.000 σπουδαίοι Αμερικανοί Πατριώτες που με ψήφισαν, η ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ, και ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΗ, θα έχουν μια ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ στο μέλλον. Δεν θα σέβονται ούτε θα αντιμετωπίζονται άδικα με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή !!!», έγραψε. 

«Σε όλους όσους ρωτούν, δεν θα παραστώ στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου», είπε λίγο μετά.

«Λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες... αυτά τα δύο Tweets πρέπει να ερμηνευτούν στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων στη χώρα και τους τρόπους με τους οποίους οι δηλώσεις του Προέδρου μπορούν να κινητοποιήσουν διαφορετικά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης βίας...», εξήγησε το Twitter.

«Αφού αξιολογήσαμε τη γλώσσα σε αυτά τα Tweets στο πλαίσιο της πολιτικής μας κατά της Βίας, αποφασίσαμε ότι την παραβιάζουν και ότι ο χρήστης @realDonaldTrump θα πρέπει να ανασταλεί αμέσως μόνιμα από την υπηρεσία», πρόσθεσε η εταιρεία. 

Το Twitter επικαλείται επίσης σχέδια για περαιτέρω ένοπλη δράση «συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 17 Ιανουαρίου 2021».

Ο σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ Τζέισον Μίλερ αποκάλεσε την απαγόρευση «αηδιαστική».

«Η Big Tech θέλει να ακυρώσει και τους 75 εκατομμύρια υποστηρικτές του @realDonaldTrump», δημοσίευσε στο Twitter. «Αν δεν νομίζετε ότι έρχονται για εσάς, κάνετε λάθος», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «απαγορεύει» την «ελευθερία του λόγου», λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται μόνιμα η λειτουργία του προσωπικού του λογαριασμού (@realdonaldtrump), λόγω παραβίασης των κανονισμών της πλατφόρμας και της ανησυχίας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνέχιζε να «υποκινεί» τη βία, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

«Όπως προειδοποιούσα εδώ και πολύ καιρό, το Twitter πάει ολοένα πιο μακριά στην απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου», υποστήριξε ο Τραμπ σε νήμα αναρτήσεών του στον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας (@POTUS). Κατηγόρησε «υπάλληλους του Twitter» ότι «σε συντονισμό με τους Δημοκρατικούς και τη ριζοσπαστική αριστερά» ανέστειλαν τη λειτουργία του λογαριασμού του για να «φιμώσουν» τον ίδιο όπως και «εσάς, τους 75.000.000 μεγάλους πατριώτες που με ψηφίσατε».

Επίσης ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει να «μας φιμώσουν» και, αφού έκρινε ότι η εταιρεία προωθεί κάποιο υποτιθέμενο «πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς», πρόσθεσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα.

Λίγη ώρα αφού αναρτήθηκαν, τα μηνύματα αυτά του απερχόμενου αρχηγού του κράτους είχαν αφαιρεθεί από τον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο CEO του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση καθώς εκατοντάδες υπάλληλοι συυπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας την πλήρη αναστολή του λογαριασμού του προέδρου.