Mojestik: Μια startup που φροντίζει για τη διατροφή των κατοικίδιων

Mojestik: Μια startup που φροντίζει για τη διατροφή των κατοικίδιων

Είναι ασφαλώς ενδιαφέρον και εξαιρετικά αισιόδοξο σε μια εποχή τόσο δύσκολη όσο η σημερινή, να βλέπεις νέους ανθρώπους να δημιουργούν από το μηδέν μια δική τους δουλειά, να “χτίζουν” με πείσμα, επιμονή και όραμα στην ιδέα που συνέλαβαν και να καταφέρνουν να έχουν μάλιστα πολύ σύντομα κέρδη από αυτή τους τη δραστηριότητα.

Μια τέτοια ιδέα είναι η Mojestik, μια startup που ίδρυσε προ 4ετίας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ηλίας Παντελάκης και την τελευταία διετία έχει παραγγελίες και κερδοφορία, ενώ απασχολούνται συνολικά τρία άτομα. Μάλιστα, καταφέρνει και προχωρεί σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση ή δανεισμό.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της ποιοτικής τροφής για κατοικίδια, από την παρασκευή έως την παράδοση στους πελάτες μέσω σταθερής συνδρομής. Συνεργάζεται με εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών, παράγοντας τροφές με τις δικές της συνταγές και προδιαγραφές, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοικίδιων των πελατών της. Το όνομα Mojestik προέκυψε από τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό που είχε ο ιδρυτής της startup, ο οποίος μίλησε στο Liberal.

- Κύριε Παντελάκη, μιλήστε μας λίγο για την αρχική σύλληψη της ιδέας της Mojestik.

Πίσω στο 2013, βρισκόμουν στην Αμερική (στο λεγόμενο Silicon Valley) για την προσπάθεια ανάπτυξης μιας άλλης startup εταιρείας η οποία εν τέλει δεν καρποφόρησε. Εκεί χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το συνδρομητικό μοντέλο αγοράς, επιλέγοντας να αγοράζω ξυραφάκια με αυτόν τον τρόπο. Ήρθα σε επαφή λοιπόν με την ευκολία του συνδρομητικού μοντέλου.

Από την άλλη μεριά, από πολύ μικρή ηλικία μεγάλωσα με σκυλιά στο σπίτι. Μάλιστα ο αγαπημένος μου ήταν ένας ημίαιμος Γερμανικός Ποιμενικός, ο οποίος άκουγε στο όνομα Mojestik. Η τροφή των κατοικιδίων μας ήταν πάντα κάτι που μας απασχολούσε ως οικογένεια. Έτσι λοιπόν μετά από πολλά χρόνια σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ βολικό να εφαρμοστεί το συνδρομητικό μοντέλο στην αγορά ποιοτικής τροφής για κατοικίδια.

- Είστε μια εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και μια 4ετία. Υπάρχουν κέρδη; Βλέπετε προοπτικές;

Η εταιρεία μας είναι κερδοφόρος τα τελευταία δύο έτη και καταφέρνει να προχωρεί σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση ή δανεισμό. Ο λόγος που έχουμε καταφέρει να έχουμε τόσο σύντομα αυτή την εξέλιξη είναι οι χιλιάδες πελάτες μας σε όλη την Ελλάδα που μας εμπιστεύτηκαν επιλέγοντας για τη διατροφή των μικρών τους φίλων, την Mojestik. Θεωρούμε πως είμαστε ακόμη στην αρχή της πορείας μας και όραμά μας είναι να γίνει η Mojestik ένα brand συνώνυμο της ποιότητας στη διατροφή για τα κατοικίδιά μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

- Τι ακριβώς κάνει η Mojestik; Η παραγωγή πως γίνεται; Συνεργάζεστε με εργοστάσια;

Στη Mojestik σχεδιάζουμε τις τροφές με βάση τις ανάγκες των πελατών μας και σε συνεργασία πάντα με παραγωγούς, δίνουμε τις δικές μας προδιαγραφές και «συνταγές» για να παρασκευάσουμε το τελικό μας προϊόν. Είναι λοιπόν τροφές που έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοικίδιων εδώ.

- Υπάρχουν σκέψεις για να αυξήσετε την παλέτα των προϊόντων σας πέραν των τροφών για κατοικίδια ή και να μπείτε στο παραδοσιακό δίκτυο πωλήσεων, εκτός αυτού του διαδικτύου;

Είμαστε σε διαρκή μελέτη για τη δημιουργία νέων τροφών και το αντίστοιχο τμήμα κάνει συνεχείς δοκιμές. Όσον αφορά την εμπορική πολιτική μας, ευελπιστούμε να μεταφέρουμε στα παραδοσιακά κανάλια διάθεσης το μερίδιο που έχουμε στην online αγορά.

- Διακριθήκατε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίσατε;

Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό αποδείχθηκε προσοδοφόρα, καθώς πέρα από το χρηματικό έπαθλο που λάβαμε, πολύ σημαντική για εμάς ήταν η καθοδήγηση για τα επόμενά μας βήματα. Οι συμβουλές από έμπειρα στελέχη της Τράπεζας καθώς και η δικτύωση που αποκομίσαμε μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds είναι για εμάς το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να έχει μια νέα εταιρεία στα πρώτα της βήματα. Σαφώς και το χρηματικό έπαθλο δίνει ένα extra κίνητρο για την συμμετοχή.