8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Δεν θα προχωρήσουμε σε lockdown

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Δεν θα προχωρήσουμε σε lockdown

Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN σημειώνοντας ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους και καταλαμβάνουν τις περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία είναι ο εμβολιασμός. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown» διεμήνυσε.

Όπως είπε η κυβέρνηση έπραξε ό,τι χρειαζόταν μέχρι τώρα και τελικά προχώρησε σε αυτή την απόφαση ενώ τόνισε ότι μετά την ανακοίνωσή της έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην διεύρυνση του testing, επαναλαμβάνοντας ότι προ των Χριστουγέννων και μετά την Πρωτοχρονιά θα υπάρξουν δύο γύροι αυτοδιαγνωστικών τεστ για όλους, ώστε να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και να κρατηθούν ανοιχτές, η κοινωνία και η οικονομία.

Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον πρωθυπουργό, παραθέτοντας στοιχεία για τους θανάτους στην Ελλάδα στις ηλικίες 60 και άνω, αν η απόφαση για την υποχρεωτικότητα έπρεπε να παρθεί νωρίτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι σε όλες τις χώρες τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι παρόμοια και το μέτρο αυτό ήταν το έσχατο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δεν θα με εξέπληττε αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε:«Είμαι Φιλελεύθερος πολιτικός, είμαι κατά των υποχρεωτικών μέτρων, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή και είμαι πεπεισμένος πως κάναμε την σωστή επιλογή»

Δεν έχει υπάρξει επαρκής αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ

Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού επ αφορμή και της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην χώρα μας, αλλά και τη μετάβασή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε εκ νέου πως «δεν έχει υπάρξει επαρκής αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κατανομή των βαρών» τονίζοντας πως «υπάρχουν χώρες, που θεωρούν πως το Μεταναστευτικό δεν είναι δικό τους πρόβλημα». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα «προστατεύει τα σύνορα της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» την ώρα, που επιχειρεί να εξουδετερώσει τα κυκλώματα των διακινητών, όπως σημείωσε.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας και εν προκειμένω με την Τουρκία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό. Τώρα έχουν υιοθετήσει διαφορετική τακτική και ορθά το έχουν κάνει. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όπως συνέβη το 2015, δεν αποτελεί τη λύση και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.