Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας - Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας - Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας»

«Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Ενα νόμο τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας», ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Και επεσήμανε ότι αυτός που θα έπρεπε να νοιώθει άσχημα μετά την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο Χ. Σταϊκούρα. «Δεν πρέπει να κάντε εξαγωγή της δικιάς σας εσωτερικής κρίσης στην κοινωνία, Ούτε μπορείτε, ούτε επιτρέπετε να δηλητηριάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά τους προβλήματα. Το εμβόλιο θα βρεθεί αργά ή γρήγορα, αλλά δυστυχώς η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα.

Καταλόγισε, δε, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε σε μια κρίσιμη στιγμή να διχάσει. «Την περασμένη Πέμπτη είχε προχωρήσει η Τουρκία σε νέα Νavtex, λίγο αργότερα το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση να φυλακιστούν οι ναζί και το απόγευμα θα έκανα διάγγελμα μπροστά στην νέα έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να μείνετε αδιάφορος, για τις εθνικές απειλές, για την υγεία των Ελλήνων πιεσμένος από την αμφισβήτηση που έχετε καθώς επίσης και από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα, επιλέξατε να διχάσετε», τόνισε με νόημα και έκανε λόγο για πρόταση δυσπιστίας που έγινε την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέλετε να διχάσετε!

Σύμφωνα με τον Κυρ.Μητσοτάκη, με την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στην πλειοψηφία να θυμίσει το έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους 15 μήνες, με αποτέλεσμα την εξής πρωτοτυπία: «Μια πρόταση μομφής να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ κατα του προκατόχου του κ. Σταϊκούρα. Ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που αισθάνθηκε άσχημα. Δεν ήταν ο Σταικούρας αλλά ο Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Θα σας τα θύμισε αυτά και ο κ. Λαφαζάνης», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του προς την Κουμουνδούρου λέγοντας ότι ενώ όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε απέναντι στις δυσκολίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να τις θεωρεί... συμμάχους. «Βλέπετε ως συμμάχους τα προβλήματα, τροφοδοτείστε από τη μιζέρια, νομίζω ότι μάρτυρες της υποκρισίας έγιναν όσοι παρακολουθυσαν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δεύτερη ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην βάλει στο… κάδρο και τον ίδιο καταθέτοντας πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση. «Έρχεστε με μία μεγάλη προχειρότητα, με ένα άγχος, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας στην πιο λάθος στιγμή. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείται από κορονοϊό και ελληνοτουρκικά, μην περιμένετε από τα μέσα να ασχοληθούν μαζί σας. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά κατά της κυβέρνησης; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Γιατί ξέρετε ότι σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Γιατί παρά τα όποια λάθη, δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα και τις κερδίζει», σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τι πραγματικά φοβήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

«Εσείς καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας»

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για νομοσχέδιο τομή και διαπίστωσε ότι πίσω από το νόμο Κατσέλη κρύφτηκαν πολλοί κακοπληρωτές. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον πρωθυπουργός πρόκειται για μια «μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος αέναης στασιμοχρεοκοπίας που τους επέβαλλε το υφιστάμενο πλαίσιο». Παράλληλα, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη έκρηξη ιδιωτικού χρέους, η οποία « αφορούσε ληξιπόρθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις». Συγκεκριμένα,οι φορολογικές υποχρεώσεις πήγαν από τα 71 δις ευρώ το 2014 στα 104 δις ευρώ το 2019 και ασφαλιστικές που πήγαν από από τα 13 στα 31 δις ευρώ. «Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί κύριε Τσίπρα εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη με την πολιτική της εξόντωσης με φόρους και εισφοροεπιδρομές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κατάργησε τον Φεβρουάριο του 2019 την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Την αντικαταστήσατε με οριζόντια κατάργηση, με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό που αφορούσε υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και απεδείχθη αναποτελεσματικό». Αντιθέτως η ΝΔ, όπως εξήγησε, με το πρόγραμμα Γέφυρα προσέφερε τη δυνατότητα προστασίας ακόμα και αν τα δάνειά τους δεν είχαν ακόμα κοκκινίσει.

Απάντησε, επίσης, στο επιχείρημα του Αλ. Τσίπρα ότι προκύπτει πλέον χρεωκοπία φυσικών προσώπων. «Υπήρχε και υπάρχει ατομική χρεοκοπία που διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες. Μεταφέρει βάρυ σε παιδία και εγγόνια. Αυτή η μάστιγα τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μια νέα αρχή και δίνουμε νέα δυνατότητα μέσα από αυτή τη διαδικασια να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο προφανώς με απώλεια κάποιας περιουσίας για να μπει τέλος σε αυτή τη κατάσταση», τόνισε και προσέθεσε ότι πολλές χώρες έχουν αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση.

Επενδύσεις αλλά και φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Σχετικά με τις επενδύσεις ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση ενός κολοσσού όπως της Microsoft. Είπε, άλλωστε, ότι πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και για τα περιφερειακά λιμάνια. Ειδική μνεία έκανε στις φορολογικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% αλλά και οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα και σε μερίσματα. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, το δίχτυ προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση θα φτάσει τα 24 δις ευρώ.

Επίσης η ΝΔ:

-ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση.

-Νομοθέτησε την επιστρεπτέα προκαταβολή

-Χρηματοδότησε την πραγματική οικονομίας

- Χρησιμοποίησε το ταμείο εγγυοδοσίας για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. «Βεβαίως οι τράπεζες θα μπορούσαν αν κάνουν περισσότερα», σημείωσε.

Για να καταλήξει ο πρωθυπουργός στο συμπέρασμα ότι το μαξιλάρι δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της παρούσας κυβέρνησης. «Η δική μας κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να δανείζετε από τις αγορές και να δανείζει την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.

Πάντως, προανήγγειλε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου δεν θα είναι καλά. «Εσείς που σπεύσατε με την κα Γεννηματά για το δήθεν απρόσεκτο άνοιγμα στον τουρισμό πρέπει να δείτε ότι Ελλάδα κατάφερε καλύτερα συγκριτικά. Αυτά τα 4 δις ευρώ τα χρειαζόμασταν. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια και δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό ήταν η ευθύνη για έξαρση», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Πανδημία: Στόχος να αποφευχθεί το lockdown

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και για την εξέλιξη της πανδημίας. Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά και τους σχετικούς πίνακες όπου αποδεικνύουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει με τον καλύτερη τρόπο το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. «Ο δείκτης θετικότητας είναι το ποσοστό θετικών στα τέστ που κάνουμε. Η Ελλάδα είναι «πράσινη» μαζί με Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. Χάρτης Θνησιμότητας: η Ελλάδα η καλύτερη χώρα από όλες που μετριούνται», είπε με νόημα και απέδωσε τα εύσημα στην ομάδα ιχνηλάτησης καθώς επίσης και στους λοιμοξιολόγους. Σήκωσε το γάντι προς τον Αλ. Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά εγκαλώντας τους για το γεγονός ότι όταν μιλάνε για τα αποτελέσματα της πανδημίας επί της ουσίας μέμφονται πρόσωπα όπως τον Σ. Τσιόδρα. « Ολους αυτούς μέμφεστε κα Γεννηματά όταν λέτε ότι εμείς ευθυνόμαστε για το δεύτερο κύμα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα, επίσης, με τον πρωθυπουργό στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown. «Για να το καταφέρουμε θα πρέπει – και ζητώ τη στήριξη όλης αντιπολίτευσης – να τηρήσουμε υποδείξεις ειδικών», επισήμανε και προανήγγειλε ότι μπροστά μας βρίσκονται μερικοί δύσκολοι μήνες. Σε αυτό το σημείο κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης ενώ αναφέρθηκε στα… ποσοτικά στοιχεία των ΜΕΘ. «αταφέραμε με μεγάλη ταχύτητα να προσθέσουμε κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Παραλάβαμε 557. Εσείς κ. Τσίπρα δεν προσθέσατε σχεδόν καμία. Μας παραδώσατε ΕΣΥ με τον χαμηλότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ παγκοσμίως», είπε.

«Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 μίλια»

Τέλος έστειλε σαφές μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό για τα ελληνοτουρκικά. «Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από τον Ιόνιο. Επίσης είναι σαφές γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια στον αέρα». Έσπευσε, μάλιστα, να υπενθυμίσει ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΘΡΙΖΑ εκδίδονταν Navtex με πραγματικά πυρά της Τουρκίας μεταξύ 6 και 12 μιλίων. «Να είστε πιο προσεκτικός κύριε Τσίπρα όταν υιοθετείτε επιχειρηματα από μεταγραφές που έχετε πάρει από το ΠΑΣΟΚ », σημείωσε και προσέθσε ότι η χώρα βρίσκεται μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη ετοιμότητα και όπου χρειαστεί να δείξει την αποτρπεπτική της ισχύ. Λίγο αργότερα, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τα εξοπλιτικά

- Αντικαθίστατα τα Μιράζ με 18 νεά αεροσκάφη.

-Θα αγοραστούν 4 νέες φρεγάτες

-υπογράφεται συμβάσεις για νέες τορπίλες

-ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις με 15.000 Επ.Οπ.

-Αυξάνεται η θητεία από τους 9 μήνες τους 12