Μητσοτάκης σε Αλ-Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Μητσοτάκης σε Αλ-Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον πρόεδρος της Αιγύπτου για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.