Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ: Η Πολιτεία ανέλαβε την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση για δικούς της λόγους

Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ: Η Πολιτεία ανέλαβε την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση για δικούς της λόγους

«Η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε την οργάνωση και χρηματοδότηση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως για δικούς της λόγους που είναι προφανείς. Ολίγον ενδιαφερόταν να καλύψει τις ανάγκες των πιστών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του στην Ιεραρχία με θέμα «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως» ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η Εκκλησία, αν και δεν είναι αποκλειστική της ευθύνη, πάντοτε ενδιαφέρεται για το ζήτημα αυτό.

Ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού έκανε αρχικά ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στη μέριμνα της Εκκλησίας και το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση από συστάσεως του ελληνικού κράτους και τόνισε ότι για να επιδείξει τους αναμενόμενους καρπούς, η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση απαιτεί τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, αναρωτήθηκε αν «Είναι δυνατόν μια Πολιτεία χωρίς θρησκεία να αναλαμβάνει μόνη της να μορφώσει τους ιερείς της Εκκλησίας;» και σημείωσε πως «Σ'' αυτήν την περίπτωση, το καθήκον της Πολιτείας είναι να εμπιστευθεί την Ιερά Σύνοδο, ώστε εκείνη ως διαθέτουσα την εξουσία και η Εκκλησία ως μεταδίδουσα το πνεύμα της ιερατικής διακονίας να μεριμνήσουν για την εκπαίδευση όσων θα γίνουν υπηρέτες των μυστηρίων του Θεού προς μείζονα ωφέλεια της κοινωνίας».

Παρέθεσε τα νομοθετήματα που έχουν εκδοθεί από την Πολιτεία περί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και υπογράμμισε συμπερασματικά ότι, επιπλέον, «Παρατηρούμε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη μορφή και δομή της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως που επέδρασε αρνητικώς στην εξασφάλιση στελεχών για την επιτέλεση της αποστολής της Εκκλησίας». Καταληκτικά, έκανε λόγο για τα οφέλη για την Πολιτεία από την εκκλησιαστική περιουσία τα οποία «έχουν καταγραφεί από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Προκαθήμενο και Πρόεδρο της Σεπτής Ιεραρχίας μας στις γνωστές σε όλους μας μελέτες του».

Εξάλλου, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, απένειμε το δίπλωμα και τα διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, με την ευκαιρία της επικείμενης συμπλήρωσης πεντηκονταετίας του στην αρχιεροσύνη. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ