Ροχανί προς ΗΠΑ: Μην παρεμποδίσετε τάνκερ μας με καύσιμα για τη Βενεζουέλα

Μην παρεμποδίσετε τάνκερ μας με καύσιμα για τη Βενεζουέλα

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε με αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εάν η Ουάσιγκτον προκαλέσει προβλήματα στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικά καύσιμα στη Βενεζουέλα, ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Εάν τα δεξαμενόπλοια μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε στον κόσμο αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκαλούνται από τους Αμερικανούς, αυτοί (σ.σ. οι ΗΠΑ) θα έχουν επίσης πρόβλημα", δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμίρ του Κατάρ, ανέφερε ο Mehr.

Ένας στόλος πέντε δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ιρανικό καύσιμο για τη Βενεζουέλα, τα αποθέματα βενζίνης έχουν πρακτικά εξαντληθεί, πλησιάζει στην Καραϊβική, με το πρώτο να αναμένεται να φτάσει στα ύδατα της χώρας την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης του Refinitiv Eikon.

«Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει ποτέ σύγκρουση», δήλωσε ο Ροχανί. «Έχουμε πάντα το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα και να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, και ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα διαπράξουν σφάλμα», πρόσθεσε

Το Ιράν προμηθεύει περίπου 1,53 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης και αλκαλικού άλατος τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αποστολές έχουν προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν, της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τα δύο κράτη υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον εξετάζει μέτρα ως απάντηση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.