ΓΔ: 819,36 4,26 (0,52 %)

Τζίρος: 41,98 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 819,36 4,26 (0,52 %)

Τζίρος: 41,98 εκατ. €   RT

Μιανμάρ: Σύλληψη στενού συμβούλου της ανατραπείσας Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Σύλληψη στενού συμβούλου της ανατραπείσας Σαν Σου Τσι

Στενός σύμβουλος της ανατραπείσας ηγέτιδας της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, συνελήφθη κατά τη διάρκεια του νέου κύματος συλλήψεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.

Πρόκειται για τον Κιάου Τιντ Σούι ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πληρεξούσιος υπουργός στο γραφείο κρατικού συμβούλου υπό τη Σου Τσι, η οποία κρατείται μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Ο Κιάου Τιντ Σούι, που θεωρείται δεξί χέρι της Σου Τσι, ήταν ένας από τους εκπροσώπους της στις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς λίγες ημέρες προτού ανατραπεί η πολιτική κυβέρνηση.

Ο Τσι Τόε, μέλος της επιτροπής πληροφοριών του κόμματος της Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), δήλωσε πως ο Κιάου Τιντ Σούε και άλλοι τέσσερις άνθρωποι που συνδέονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση απήχθησαν από τις κατοικίες τους στη διάρκεια της νύχτας, και πως όλα τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας της πρώην εκλογικής επιτροπής συνελήφθησαν.

Πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα και σήμερα, για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την κινεζική πρεσβεία στη Ρανγκούν, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υποστηρίζει τη στρατιωτική χούντα παρά τις κινεζικές διαψεύσεις.

Η κινεζική πρεσβεία δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο. Αργά χθες, Τετάρτη, ανήρτησε στο Facebook μια δήλωση όπου διέψευδε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για κινεζικά αεροπλάνα που μετέφεραν τεχνικό προσωπικό στη χώρα, και είπε πως οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνται είναι τακτικές εμπορευματικές πτήσεις που μεταφέρουν εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα, όπως θαλασσινά.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Γαλλίας καθώς και στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος πρεσβευτής βγήκε έξω από το κτίριο της πρεσβείας για να τους συναντήσει και να εκφράσει την υποστήριξή του στη δημοκρατία και την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ