Mια ματιά σήμερα στην Apple του αύριο - Aς προσδεθούμε

Mια ματιά σήμερα στην Apple του αύριο - Aς προσδεθούμε

Το WWDC20 θα είναι το μεγαλύτερο συνέδριo της Apple -και όχι μόνο- μέχρι σήμερα.

Θα ενώσει τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα μία παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών άνω των 23 εκατομμυρίων με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο, με σκοπό να μάθουν για το μέλλον των πλατφορμών της Apple.

Θα αναφερθούμε επιγραμματικά στις διαρροές που κυκλοφορούν μιας και τα συγκλονιστικά νέα δεν είναι σε κοινή θέα.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν θα μάθουμε για τις βελτιώσεις που πρόκειται να φέρει η νέα έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Apple, iOS 14, όπως ένα νέο fitness app, νέα χαρακτηριστικά iMessage, το νέο PencilKit API αλλά και βελτιωμένη υποστήριξη mouse, ενώ φημολογείται ότι οι χρήστες θα μπορούν να ορίσουν email client ή web browser κάποιου τρίτου developer ως προεπιλογή. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά επίσης του watchOS θα είναι το sleep tracking.

Όμως αυτή η εβδομάδα ενδεχομένως να κρύβει πολύ περισσότερες εκπλήξεις.

Τη Δευτέρα, η Apple σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times ενδέχεται να ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη ν’ αντικαταστήσει τα chip της Intel στα Mac με δικά της.

Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες της Silicon Valley μετά από 15 χρόνια ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους;

Πιθανότατα ναι.

Η Apple εργάζεται για την συγκεκριμένη αντικατάσταση εδώ και χρόνια και το συνέδριο προγραμματιστών θα ήταν μια καλή ευκαιρία για μια πανηγυρική ανακοίνωση.

Η κίνηση της Apple να χρησιμοποιήσει τα δικά της τσιπ σε Mac σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Άλλωστε και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως ο Amazon.com και η Google σχεδιάζουν ήδη μερικά από τα δικά τους τσιπ.

Αν αναρωτιέστε γιατί ξαφνικά η καθετοποίηση της παραγωγής αρχίζει να αποκτά ειδικό βάρος για τις τεχνολογικές, προσπαθήστε να κάνετε προβολή στο μέλλον της σημασίας που θα έχει αποκτήσει η ανάπτυξη της Τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, κ.ο.κ.

Οι εκπλήξεις όμως έχουν και συνέχεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια μεγάλη εσωτερική ομάδα στελεχωμένη με γιατρούς, προπονητές υγείας και μηχανικούς με στόχο την ανάπτυξη λογισμικού που θα επικεντρώνεται στην υγεία.

Ο τομέας της υγείας αντιπροσωπεύει για την Apple το επόμενο ιερό δισκοπότηρο και η εταιρεία εδώ και καιρό έχει αλλάξει τις συντεταγμένες της ερευνητικής της κατεύθυνσης.

Πόσοι γνωρίζουμε αλήθεια ότι ο αμερικανικός κολοσσός έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ιατρικές κλινικές για τους δικούς του υπαλλήλους;

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία τηρεί σιγή ιχθύος, οι υπάλληλοι της Apple στην Καλιφόρνια ήδη μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης γνωστό ως AC Wellness.

Ο Apple σκοπεύει σε βάθος χρόνου να επεκτείνει ευρύτερα αυτές τις κλινικές στους καταναλωτές ή τις χρησιμοποιεί προκειμένου να μπορέσουν οι ερευνητικές ομάδες της να οικοδομήσουν τεχνολογία και εφαρμογές πάνω στην υγεία;

Μήπως ο απώτερος σκοπός είναι να προσφέρει τη δική της διαδικτυακή υπηρεσία τηλε-ιατρικής;

Ό,τι και να ισχύει απ’όλα, η εταιρεία διαθέτει ήδη μια πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών στην υγειονομική περίθαλψη ,με σαφή όμως πρόθεση να επεκτείνει στο μέλλον τη δική της σφραγίδα σε αυτό που ονομάζουμε πρόληψη.

Το πρωταρχικό προϊόν, το Apple Watch εξελίσσεται κάθε χρόνο και πλέον αποτελεί μια συσκευή smartwatch που δεν προσφέρει απλά παρακολούθηση της φυσικής μας δραστηριότητας, αλλά και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, ηλεκτροκαρδιογράφημα για την ανίχνευση ανωμαλιών με τον καρδιακό ρυθμό, ειδοποιήσεις ανίχνευσης πτώσης, ενσωματώσεις με εφαρμογές υγείας τρίτων – π.χ. ενσωμάτωση δεδομένων από υπάρχουσες συσκευές παρακολούθησης σακχάρου στο αίμα - και πολλά άλλα.

Τα λογισμικά του μέλλοντος

Πέρα από το Apple Watch ο αντιπρόεδρος τεχνολογίας Kevin Lynch πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα καινούργιο λογισμικό, το Apple Health Records, το οποίο θα επιτρέψει στους πελάτες να φέρουν ιατρικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και του ιατρικού ιστορικού, στα iPhone τους.

Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει κιτ λογισμικού για τρίτους προγραμματιστές για τη δημιουργία εφαρμογών υγείας. Μεταξύ των πιο διαδεδομένων, είναι το ResearchKit, το οποίο βοηθά τους ακαδημαϊκούς να προσλαμβάνουν άτομα για τις κλινικές δοκιμές τους μέσω κινητών συσκευών.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι με αφορμή την πανδημία, η Apple συνεργάστηκε με την Google για να κυκλοφορήσει τεχνολογία ανίχνευσης επαφών για κινητά τηλέφωνα, την οποία οι ερευνητές δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν εφαρμογές για την παρακολούθηση της έκθεσης στον ιό.

Ο σκεπτικισιμός γύρω από τα νέα προϊόντα

Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί έχουν ανάμικτα συναισθήματα για το ρόλο των συσκευών υγείας των καταναλωτών.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να δουν δεδομένα από φορητές συσκευές, καθώς έχουν σαφείς επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια των φορητών συσκευών κατά την παρακολούθηση δεδομένων υγείας.

Η τεχνολογία όμως προχωράει και είναι θέμα χρόνου οι όποιες επιφυλάξεις να εξανεμιστούν από πιο ακριβείς και αξιόπιστες συσκευές και εφαρμογές.

Ήδη οι ερευνητικές ομάδες της Apple επεξεργάζονται πιο εξελιγμένους αισθητήρες με στόχο τη μη επεμβατική παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα ή την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Σκεφτείτε τις προοπτικές στον τομέα της πρόληψης όταν 1 στους 3 Αμερικανούς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και 1,13 δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από υπέρταση.

Ένα άλλο θέμα είναι το κόστος.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασίες με ασφαλιστές, όπως η Aetna, όπου οι χρήστες μπορούν να «κερδίσουν» το κόστος μιας συσκευής, συμμετέχοντας σε διάφορες δράσεις με στόχο την ανάδειξη αυτού που αποκαλούμε υγιή συμπεριφορά.

Επιπλέον έχει ξεκινήσει συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με την επιδότηση του κόστους των συσκευών παρακολούθησης για τους ηλικιωμένους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.