7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μια γοργόνα για τους αθλητές των Παραολυμπιακών

Μια γοργόνα για τους αθλητές των Παραολυμπιακών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια» είναι ένα παιδικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, ένα παραμύθι για τον αθλητισμό και την αναπηρία. Η συγγραφέας του, Αιμιλία Πλατή το έχει αφιερώσει στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Στα παιδιά που τόσο περήφανους μας κάνουν όλες αυτές τις μέρες.

 Ο τίτλος είναι από μόνος του ένα σχήμα οξύμωρο. Θέλει να μας τραβήξει την προσοχή και να μας δώσει το μήνυμα. Και ενώ η ιστορία μοιάζει αρχικά με την κλασική ιστορία της γοργόνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μετά αλλάζει. Παίρνει άλλο δρόμο και μας μιλάει για την ομορφιά του Αθλητισμού, που δεν γνωρίζει όρια σε σωματικές αναπηρίες.

«Το βιβλίο το εμπνεύστηκα» λέει η συγγραφέας, «όντας η ίδια δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμος, όταν είδα γύρω μου συναθλητές μου να τρέχουν όμορφους αγώνες με το ειδικό, αναπηρικό τους αμαξίδιο, να χαμογελούν και να απολαμβάνουν και τελικά να παίρνουν από τον αθλητισμό την ομορφιά και την απόλαυση που παίρνει κάθε αθλητής».

Η Αιμιλία Πλατή είναι Φυσικός και ασχολείται με το Logistics/Supply Chain αλλά η αληθινή της αγάπη είναι η συγγραφή. Είναι δόκιμη συγγραφέας και γράφω βιβλία με δύσκολα θέματα, ενώ αφιερώνει τις πωλήσεις σε κάποιο σκοπό. "Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια" είναι το τέταρτο βιβλίο που εκδίδει. Τα προηγούμενα είναι τα εξής:

Ώρα Μηδέν - μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αύρα, μια ιστορία για τους μετανάστες, το trafficking, το έγκλημα και την τιμωρία. Οι πωλήσεις του βιβλίου στηρίζουν το σχολείο που λειτουργεί μέσα στις φυλακές νέων και ανηλίκων Αυλώνα και έχει θεπιστεί ένα τριπλό ετήσιο βραβείο για τους μαθητές που έχουν καλές επιδόσεις και συμμετοχή

Το παραμύθι με τα Παραμύθια - παιδικό παραμύθι, εκδόσεις 24 γράμματα, ένα παραμύθι για τα παιδιά που χάνουν την πατρίδα τους, εμπνευσμένο από την εμπειρία μου σαν εθελόντριας σε δομές με οικογένειες προσφύγων, όπου διαβάζαμε παραμύθια. Οι πωλήσεις του βιβλίου στηρίζουν το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Το θέλω είναι πάνω από το μπορώ - Πώς έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο - ημερολόγιο, εκδόσεις 24 γράμματα. Είναι ένα μη-τεχνικό ημερολόγιο για την πρώτη μου προσπάθεια να τρέξω μαραθώνιο και μας δείχνει πώς μια απλή, εργαζόμενη γυναίκα μπόρεσε να καταφέρει κάτι τέτοιο. Οι πωλήσεις του βιβλίου στηρίζουν το MDA Ελλάς, σωματείο για άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις.

«Εκτός από την γραφή, άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων» λέει η Αιμιλία Πλατή στο Liberal.gr. “Είμαι μαραθωνοδρόμος και στους μαραθωνίους και σε άλλους αγώνες έχω συναντήσει αθλητές ΑμΕΑ κι έχω ζήσει από κοντά την προσπάθεια αλλά και την απόλαυση που τους δίνει το τρέξιμο, η οποία σε τίποτα δεν διαφέρει από τους άλλους αθλητές. Είδα την χαρά στα πρόσωπά τους, την έξαψη, τον άνεμο στα μαλλιά τους και ήταν όλα τα ίδια όπως τα βίωνα κι εγώ, που έτρεχα αρτιμελής.Επίσης έχω τρέξει σαν οδηγός - δρομέας, σπρώχνοντας το αμαξίδιο ΑμΕΑ αθλητή και αυτή ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές μου ως δρομέα.

Ήθελα, λοιπόν, να γράψω κάτι γι’ αυτό, να το μοιραστώ και ειδικά με τα παιδιά. Και ο καλύτερος τρόπος είναι ένα παραμύθι. Έτσι προέκυψε "Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια". Οι πωλήσεις του βιβλίου θα γίνουν δωρεά στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Ένα αντίτυπο από το παραμύθι δόθηκε σαν δώρο σε όλους τους αθλητές της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο για να τους δείξει πως είμαστε μαζί τους και για εμάς είναι ήδη όλοι νικητές.» 

Όπως μας λέει, ετοιμάζει «επόμενα βιβλία με θέματα ακόμα πιο δύσκολα και σημαντικά!» 

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους αθλητές μας που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς αγώνες και όλες οι πωλήσεις θα γίνουν δωρεά στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Ένα αντίτυπο του παραμυθιού έχει δοθεί ήδη σε κάθε μας αθλητή πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι για το Τόκιο. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Την εικονογράφηση έχει κάνει η  Ελένη Καρανικολού (missy merida). Εκδόσεις: Διηνεκές