Μέτρα 500 εκατ. στην Ελλάδα για την ανάσχεση της ενεργειακής καταιγίδας - Βαρύς ο χειμώνας για την Ευρώπη

Μέτρα 500 εκατ. στην Ελλάδα για την ανάσχεση της ενεργειακής καταιγίδας - Βαρύς ο χειμώνας για την Ευρώπη

Ένα ενεργειακό πακέτο που στο σύνολό του ανέρχεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 εκατ. αφορούν την επιδότηση στο ρεύμα και τα υπόλοιπα το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει την ενεργειακή καταιγίδα τιμών που απειλεί τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή νέα ζοφερά σενάρια κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα, με το πρακτορείο Bloomberg να εκτιμά σε άρθρο του ότι οι καταναλωτές στη Γηραιά Ήπειρο θα δουν το κόστος ζωής αυξημένο κατά 100 δισ. ευρώ τον φετινό χειμώνα. 

Η αύξηση του κόστους στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως διαμορφώνει έναν κρύο και ακριβό χειμώνα για την Ευρωπαϊκή ήπειρο αφού σύμφωνα με άρθρο του  Bloomberg, τα περίπου 10 δισ. ευρώ που ορισμένες κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει μέχρι τώρα για επιδοτήσεις και ενισχύσεις των καταναλωτών δεν θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τα 100 δισ. ευρώ που θα δουν στους λογαριασμούς ενέργειας οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνήσεων και αναλυτών.

Ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank στις Βρυξέλλες, που επικεντρώνεται στην ενεργειακή πολιτική, ανέφερε πως η συνολική αύξηση του καταναλωτικού κόστους σε ολόκληρη την ΕΕ θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό το χειμώνα.

Ανεβαίνει στα 18 ευρώ το μήνα η επιδότηση στο ρεύμα - Αύξηση έως 68% στο επίδομα θέρμανσης


Διπλασιασμό της επιδότησης για το ρεύμα, από τα 30 στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, που μεταφράζεται σε όφελος 18 ευρώ για μια μέση μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατωρών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το συνολικό ενεργειακό πακέτο ανέρχεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 εκατ. αφορούν την επιδότηση στο ρεύμα και τα υπόλοιπα το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Στη μάχη για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές στο ρεύμα, πέραν της κρατικής επιδότησης, η ΔΕΗ, αυξάνει την αρχική έκπτωση 30% και τη διαμορφώνει σε περίπου 42% για καταναλώσεις μεταξύ 300 - 600 κιλοβατωρες το μήνα. Όσο για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ θα δώσει έκπτωση 15% στο κόστος προμήθειας των νοικοκυριών, ενώ θα διαθέσει ποσότητες αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους, προκειμένου να τη περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.

Στο μέτωπο του επιδόματος θέρμανσης, αυτό αυξάνεται σημαντικά, από 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά έως και 68% για οικογένεια με τρία παιδιά, αναλόγως που διαμένουν, με ταυτόχρονη διεύρυνση στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπ. Οικονομικών Χρ.Σταικούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης, κρίνονται απαραίτητα μετά τη συνεχή επιδείνωση της ενεργειακής ακρίβειας και τις εκτιμήσεις για διατήρηση των υψηλών τιμών, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Εφόσον το ράλι συνεχιστεί, τα μέτρα θα επανεξεταστούν.

Χρειάζονται περισσότερα μέτρα
 


Χρειάζονται περισσότερα μέτρα καθώς, ακόμη και με τη στήριξη που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, 70-90 εκατ. νοικοκυριά θα αγωνιστούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τον Stefan Bouzarovski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος ειδικεύεται στην κατανάλωση ενέργειας.

Οι πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν απόλυτα τον αντίκτυπο που έχει η ενεργειακή κρίση στους πολίτες

 

  • Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το ταβάνι του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
  • Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.
  • Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.