Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς

Η Ιαπωνία κλείνει από αύριο τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε ξένους επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.

«Θα απαγορεύσουμε τις (νέες) εισόδους αλλοδαπών από όλο τον κόσμο από την 30ή Νοεμβρίου», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής και από τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της Όμικρον θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε «αυστηρή απομόνωση» σε τοποθεσίες που θα τους υποδεικνύονται, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως το μέτρο λαμβάνεται για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο» και ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι νεοτέρας.

Η Ιαπωνία, η οποία επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά της από την εκδήλωση της πανδημίας, χαλάρωσε στις αρχές του Νοεμβρίου τα μέτρα για τα στελέχη επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους ασκούμενους, αλλά συνέχισε να είναι αυστηρή με τους τουρίστες.

Την Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία όλοι οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε το Σαββατοκύριακο στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Η παραλλαγή Όμικρον, που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, ώθησε αρκετές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από το νότιο τμήμα της ηπείρου, μολονότι ορισμένες μόλις τα είχαν ανοίξει στον κόσμο.

Πέραν των κρατών στο νότιο τμήμα της Αφρικής, κρούσματα της Όμικρον έχουν επίσης εντοπίσει αρκετές χώρες της G7, από τον Καναδά ως την Ιταλία περνώντας από τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ανησυχητική παραλλαγή» την Όμικρον, τασσόμενος πάντως υπέρ του να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα.

Η Ιαπωνία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα της Όμικρον. Ένας ταξιδιώτης από τη Ναμίμπια επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά γίνονται ακόμη περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είναι φορέας της νέας παραλλαγής, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Σιγκεγιούκι Γκότο.

Ως τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Κισίντα, η μοναδική χώρα που είχε ανακοινώσει πως απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς ήταν το Ισραήλ.