Μετάλλαξη Δέλτα: Πέντε φορές αυξήθηκαν οι νοσηλείες νέων και εφήβων

Μετάλλαξη Δέλτα: Πέντε φορές αυξήθηκαν οι νοσηλείες νέων και εφήβων

Έως και πέντε φορές αυξήθηκαν οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ, με το στέλεχος Δέλτα να επικρατεί.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 99 κομητείες και ειδικότερα σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους είχε υποχωρήσει στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021, όμως με την επέλαση του στελέχους Δέλτα το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο “The JAMA Network”.

Οι νοσηλείες αυξήθηκαν για όλες τις ηλικίες έως και τα 17 έτη, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα παιδιά κάτω των 4 ετών από 0,2 σε 2 ανά 100000.

Μόλις εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών, οι νοσηλείες σε ανεμβολίαστους εφήβους αυτής της ηλικίας ήταν στο 0,8 ανά 100000, δέκα φορές παραπάνω από τους εμβολιασμένους ομόλογους τους.

Σε όλη την πορεία της πανδημίας οι νοσηλείες ήταν υψηλότερες στα παιδιά κάτω των 4 ετών, και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών.

Με την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα το ένα τέταρτο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν φροντίδα μονάδα εντατικής θεραπείας, και το ποσοστό αυτών που τελικά χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αυξήθηκε από το 6% στο 10%.