8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η τελική απόφαση Μητσοτάκη για τις κάλπες

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η τελική απόφαση Μητσοτάκη για τις κάλπες
Eurokinissi

Επιβεβαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, η πληροφορία που παρουσίασε το liberal.gr ότι πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα μέσα στον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός την εβδομάδα 16-23 Αυγούστου θα σταθμίσει τα τότε δεδομένα και θα επιλέξει τελικά το πώς θα κινηθεί: Το αν θα στήσει κάλπες μέσα στο φθινόπωρο ή θα εξαντλήσει την τετραετία, με εκλογές την άνοιξη του 2023.

Ο ίδιος το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την υγεία που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα, σημείωσε ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως βάση της κυβερνητικής επιχειρηματολογία σε περίπτωση που οι κάλπες στηθούν μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

«Aπό τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης.... Εγώ έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο, με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως θα είναι και πολύ πλούσιο καταρχάς μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσει η Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο κανείς δε θα δικαιούται να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για αθέτηση της δέσμευσης του, μια και αν τελικώς προκρίνει τις κάλπες εντός του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), η κυβέρνηση όντως θα έχει μπει για τα καλά στον τέταρτό της χρόνο και ουδείς θα μπορεί να μιλάει περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Παρά πάντως τα όποια σενάρια περί φθινοπωρινών εκλογών, κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία και να στήσει κάλπες την άνοιξη του 2023, κάτι που επανέλαβε στην ημερίδα του Πρώτου Θέματος.

«...Έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές. Να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική», είπε μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για τη λήψη των τελικών αποφάσεων μετράει αντίστροφα.

Η οικονομία, η αποτελεσματική διαχείριση των όποιων καλοκαιρινών πυρκαγιών και ασφαλώς η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα παίξουν το ρόλο τους, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα. Παράμετρο στη δύσκολη αυτή εξίσωση θα αποτελέσουν και οι δημοσκοπήσεις του Ιουλίου, καθώς όπως είναι γνωστό τον Αύγουστο δε διενεργούνται λόγω ...διακοπών.