7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Μετά το τείχος της ανοσίας χτίζεται η ανάταξη της οικονομίας

Μετά το τείχος της ανοσίας χτίζεται η ανάταξη της οικονομίας

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο μέσω του οποίου εντάσσονται περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες στο απλούστερο πλαίσιο αδειοδότησης καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικές τις επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει μπροστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με το βλέμμα στην επόμενη της πανδημίας ημέρας και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προέβη σε ανακοινώσεις που σημειωτέον έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τα επιμελητήρια των επαγγελματικών. Μηχανικοί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες χαιρέτησαν τις μειώσεις σε φόρους και ειδικά σε αυτή που αφορά στην προκαταβολή φόρου που μάλιστα θα είναι μόνιμη δείχνοντας. Διεκδικώντας οπως είναι φυσικό ακόμη περισσότερες ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τη σημασία των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αγγίζουν και τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη τα χρήματα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019. Ομως το θέμα δεν σταματά εδώ. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ να βρίσκονται προ των πυλών και την ανάγκη της ανάταξης της πραγματικής οικονομίας σχεδιάζεται μπαράζ μέτρων και πρωτοβουλιών που θα καταστήσουν ελκυστική τη χώρα όχι μόνο για τους ξένους επενδυτές αλλά και για τους εγχώριους ενδιαφερόμενους.

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο όπου αναμένεται να συζητηθούν και να λάβουν πράσινο φως νομοσχέδια και κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούριας θα παρουσιάσει σχέδιο αναφορικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας που καθίσταται πρώτη προτεραιότητα, όπως άλλωστε προκύπτει απο τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης που σε ορισμένες εκφάνσεις έμεινα ν πίσω λόγω της πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης στην δημόσια υγεία και κατ επέκταση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, και στη χώρα μας.

Το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει όμως και το πράσινο φως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Νομοσχέδιο που κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένου ότι διευρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες καθίστανται ελκυστικές ξεπερνώντας το πολυδαίδαλο και εν πολλοίς αποτρεπτικό σύστημα

Στο ίδιο αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση μέσω της οποίας καθίσταται εφικτή η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου για την άσκηση οικονομικής εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και των φυσικών προσώπων που ασκούν φυσική δραστηριότητα με αποτέλεσμα αυτό να μετατρέπεται σε ένα Εθνικό Μητρώο οικονομικής δραστηριότητας..

Στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει επίσης:

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας  

- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών 

 - Εισήγηση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας 

- Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα

 - Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023»

 - Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με τον διορισμό Β’ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός ειναι σαφές αναφορικά με την δεδηλωμένη θέση του να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να θέσει υπό ομηρία την κυβέρνηση καλώντας την να σταματήσει να νομοθετεί εν μέσω της πανδημίας και να αναστείλει την λειτουργία της Βουλής ως προς το νομοθετικό της έργο.

Προχωρώντας την εφαρμογή του προγραμματικού έργου στέλνει και μήνυμα στις αγορές που ήδη ανταποκρίνονται θετικά έναντι της χώρας δείχνοντας πως η πορεία των επομενων μηνών και ετών αναμένεται να είναι στον δρόμο της ανάπτυξης