«Μένουμε Σπίτι» τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ...

«Μένουμε Σπίτι» τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ...

Το Πάσχα για τους Έλληνες είναι η γιορτή της κατάνυξης, της ενδοσκόπησης, της πνευματικής αναγέννησης. Το φετινό Πάσχα είναι ένα άλλο Πάσχα που καθορίζεται από τις αυστηρές συνθήκες της επιβίωσής μας. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προτείνει ένα ψηφιακό πρόγραμμα, στην ατμόσφαιρα  της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο ταινίες μεγάλου μήκους: Το «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, για την επέτειο των γενεθλίων της Έλλης Λαμπέτη.

Η ταινία θα προβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, με παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Κινηματογραφικού Οργανισμού Καραγιάννης –Καρατζόπουλος.

Από το  Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, προβάλλεται η ταινία «El Greco», η κινηματογραφική βιογραφία του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, του Γιάννη Σμαραγδή. Η ταινία προβάλλεται με παραχώρηση του σκηνοθέτη, ο οποίος  και την προλογίζει.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ως και την Τρίτη της Διακαινησίμου, διακεκριμένοι ηθοποιοί διαβάζουν επιλεγμένα κείμενα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών, με γενικό τίτλο: «Πάθη και Ανάσταση στη Λογοτεχνία». Συνεργασία του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ με το  φεστιβάλ-ΑΝΑΛΟΓΙΟ. 

Στη σειρά του ΥΠΠΟΑ «Συζητώντας με την Ιστορία», η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κ. Κατερίνα Δελλαπόρτα, τη Μεγάλη Πέμπτη, παρουσιάζει δέκα θησαυρούς από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου.

Την Κυριακή του Πάσχα, θα μεταφερθούμε στα πανηγύρια του Συρράκου και της Βλάστης, τα οποία έχουν υποβληθεί προς ένταξη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από αξιόλογες παραγωγές των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, που αφορούν στην Ιστορία του Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και ηχογραφήσεις και βίντεο παραδοσιακής μουσικής από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Όλα τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι YouTube - δείτε εδώ - τα social media και την ιστοσελίδα culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.