Μενδώνη: Ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Μαυροβουνίου

Μενδώνη: Ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Μαυροβουνίου

Tην υποστήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των αρχαιολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου Vesna Bratić από τη Λίνα Μενδώνη. Την προθυμία της χώρας μας να συνδράμει το Μαυροβούνιο, τονίζοντας τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας, υπογράμμισε η υπουργός.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση την Τρίτη 20 Οκτωβρίου με την ομόλογό της υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου Vesna Bratić, με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Vesna Bratic ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη την υποστήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των αρχαιολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας και ειδικότερα σε θέματα τεχνικής των ανασκαφών, της αναστήλωσης και της συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων.

Επίσης, ζήτησε από το ΥΠΠΟΑ τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης νέων αρχαιολόγων και συντηρητών σε ανασκαφές και ελληνικά μουσεία. Η υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής εκθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Λίνα Μενδώνη διαβεβαίωσε για την προθυμία της χώρας μας να συνδράμει το Μαυροβούνιο, τονίζοντας τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας, της συντήρησης, της αναστήλωσης και της ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να συμβάλλει στην επιμόρφωση των στελεχών του Μαυροβουνίου, όπως έχει ήδη γίνει και με άλλες χώρες.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η πολιτιστική πολιτική της χώρας μας είναι εξωστρεφής και - εκτός της τεχνογνωσίας - στόχος της είναι η προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, που συμβάλλουν στην κατανόηση μεταξύ των λαών.

Προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος των δύο υπουργείων και να συγκροτηθεί πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων, πρότεινε εντός του πρώτου διμήνου του 2022, να διοργανωθεί συνάντηση εργασίας, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία να λάβουν μέρος οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας. Η πρόταση έγινε ασμένως δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στην περαιτέρω συνδρομή του Μαυροβουνίου στην ανάδειξη των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διασχίζουν τις δύο χώρες, όπως και στη συνεργασία τους για την ανάδειξη νέων διαδρομών.

Η υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού Ν/Α Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Μαυροβουνίου οι Milica Kadovic, γενική γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού, Goran Drobnjak, γενικός διευθυντής ΥΠΠΟ Μαυροβουνίου και Ana Vukadinovic, πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Αθήνα.

Από ελληνικής πλευράς, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργος Καλαμαντής, οι σύμβουλοι της ΥΠΠΟΑ 'Αννα Παναγιωταρέα και Βασίλης Ξηρός.