8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Mελέτη μέσα από το θέατρο για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα

Mελέτη μέσα από το θέατρο για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα

Μετά τον πρώτο sold out κύκλο τ​ης παραγωγής τους​ «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας»​,​ σε σκηνοθεσία των Χάρη Κρεμμύδα και Θανάση Ζερίτη​, η ομάδα 4Frontal επανέρχεται για 6 μόνο παραστάσεις στον Κάτω Χώρο του θεάτρου​ του Νέου Κόσμου κάθε Τετάρτη και Παρασκευή​ ​από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου.

Η παράσταση αφηγείται τις ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα - επιμελώς αποσιωπημένες - που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν' αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις. Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας.

Τρεις γυναίκες από σκηνής, μας αφηγούνται και αναρωτιούνται μαζί μας: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

Οι 4frontal συναντήθηκαν στη δραματική σχολή και έκτοτε εργάζονται μαζί, συλλογικά, με πολύ αγάπη μεταξύ τους, με πολύ ταλέντο στο θέατρο, σε πείσμα των καιρών. Σκηνοθετούν εναλλάξ, γράφουν κείμενα, μουσικές, φτιάχνουν χορογραφίες, κάνουν διδασκαλίες φωνητικής, εκτελούν την παραγωγή, και κάνουν και δουλειές πίσω από τη σκηνή. Πάντα νοιάζονται για το ελληνικό κείμενο ως αφορμή για την τόσο μεγάλη τους δραστηριότητα στη σκηνή. Και φυσικά παίζουν.

Τώρα, σκοπεύουν να μας διαφωτίσουν για μερικά από τα παραδείγματα της ιστορίας της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Πρόγραμμα 2021-2022», του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία

Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης

Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων

Νεφέλη Μαϊστράλη

Δραματουργική επεξεργασία

Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας

Σκηνικά-Κοστούμια

Γεωργία Μπούρδα

Μουσική σύνθεση/επιμέλεια

Σταύρος Γιαννουλάδης

Κινησιολογία

Πάνος Τοψίδης

Μουσική διδασκαλία

Ευαγγελία Καρακατσάνη

Φωτογραφίες

Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν: Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη

Έναρξη: ​Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 έως ​Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Μέρες & Ώρες Παραστάσεων: ​Τετάρτη & Παρασκευή: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 10€ μειωμένο