7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

«Μείωστε τις μερίδες» καλεί τους τούρκους πολίτες η Εμινέ Ερντογάν - Κύμα αντιδράσεων

«Μείωστε τις μερίδες» καλεί τους τούρκους πολίτες η Εμινέ Ερντογάν - Κύμα αντιδράσεων
Shutterstock

Τη Μαρία Αντουανέτα θύμισε σε πολλούς η Εμινέ Ερντογάν, η σύζυγος του τούρκου Προέδρου όταν  τις προάλλες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Γεωργίας, με τίτλο «Προστατέψτε το τραπέζι σας»,  έφερε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής, λέγοντας πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία κατρακυλά και αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους, η Εμινέ Ερντογάν, προχώρησε μάλιστα σε μια απίστευτη προτροπή προς τους τούρκους πολίτες, καλώντας τους να μειώσουν τις μερίδες του φαγητού τους.

«Ας φτιάξουμε μία λίστα πριν πάμε για ψώνια. Ας μειώσουμε τις μερίδες μας. Ας σταματήσουμε να μαζεύουμε τρόφιμα που ξέρουμε ότι θα χαλάσουν και ας παίρνουμε μόνο ό, τι χρειαζόμαστε», είπε η Εμινέ Ερντογάν. 

«Λυπάμαι πολύ που λέω ότι η χώρα μας δεν απαλλάσσεται από αυτήν την κατάσταση. 4,9 εκατομμύρια καρβέλια ψωμί σπαταλούνται καθημερινά. Το ποσοστό αποβλήτων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι 50%», υποστήριξε η σύζυγος του τούρκου προέδρου.

 Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις αυτές της κ. Ερντογάν προκάλεσαν καταιγισμό αρνητικών σχολίων συμπολιτών της στα κοινωνικά δίκτυα. 

Αναφερόμενος στη συμβουλή της πρώτης κυρίας σχετικά με τη μείωση των μερίδων, ένας χρήστης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τι λέτε πρώτα να πείτε στο σύζυγό σας να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων της στη συνοδείας του;».

«Εμίνε Ερντογάν, αν μειώσεις τις μερίδες σου από τα γεύματα που μαγειρεύονται στο παλάτι, οι άνθρωποι [στην Τουρκία] θα τρέφονταν υγιεινά», αναφέρει σαρκαστικά ένας άλλος χρήστης του Twitter.

«Η Εμινέ Ερντογάν, που έχει μια τσάντα 50.000 δολαρίων… και έχει ιδιωτικούς σχεδιαστές μόδας, δίνει συμβουλές για τη λιτότητα. Δεν νιώθεις ντροπή, έτσι;», τονίζει ένας άλλος τούρκος πολίτης στο ίδιο μέσο. 

Να σημειωθεί ότι φωτογραφίες της πρώτης κυρίας με τσάντα 50.000 δολαρίων δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Τούρκος δημοσιογράφος Έντερ Άμρεκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος ότι προσβάλλει τη σύζυγο του προέδρου σε μια στήλη με τίτλο «Το πορτοφόλι της Hermès ήταν λαμπερό», στην οποία ανέφερε ότι η εν λόγω τσάντα ήταν «προσβολή για τους ανθρώπους μας καθώς υποφέρουν από πείνα και φτώχεια».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμβουλή της πρώτης κυρίας για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων έρχεται μετά από τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε ο Ερντογάν για κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αγοράς εφημερίδων και ενός σχεδίου μείωσης του αριθμού των επίσημων οχημάτων κατά 20 τοις εκατό έως το τέλος του 2023.

Να σημειωθεί ότι ο τούρκος Πρόεδρος  δέχεται άλλωστε δριμεία κριτική από πολιτικούς της αντιπολίτευσης καθώς η τουρκική Προεδρία δαπανά 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1.148.264 δολάρια δηλαδή) καθημερινά.

Κάτω από το όριο της φτώχειας 40 εκατ. πολίτες

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Τουρκία, το όριο φτώχειας  έφτασε τις 2.865 λίρες, ενώ ο ελάχιστος μισθός είναι 2.825, δηλαδή, το όριο φτώχειας έχει υπερβεί τον ελάχιστο μισθό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην εν λόγω χώρα και περί τα 40 εκατομμύρια άτομα με τις οικογένειές τους  να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.