Μείωση των εξαγωγικών τιμών του ρωσικού σιταριού

Μείωση των εξαγωγικών τιμών του ρωσικού σιταριού

Οι εξαγωγικές τιμές του ρωσικού σιταριού, μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις ανησυχίες για την υλοποίηση μελλοντικών συμβολαίων με την Αίγυπτο, η οποία είναι η πρώτη χώρα εισαγωγής σιταριού στον κόσμο, επισημαίνουν αναλυτές.

Η τιμή του ρωσικού σιταριού με περιεκτικότητα πρωτεΐνης 12,5% ήταν στα 179 δολάρια ανά τόνο ελεύθερου καταστρώματος (free-on-board, FOB) στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μειωμένη κατά 2 δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη τιμή, σύμφωνα με τους αναλυτές της ρωσικής εταιρίας συμβούλων IKAR.

Οι τιμές του καλαμποκιού της Μαύρης Θάλασσας αυξήθηκαν ελαφρά στα 164 δολάρια ανά τόνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κυκλοφορήσει φήμες για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή σιταριού στην Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού σιταριού, προκαλώντας σύγχυση στους εμπόρους. Ο κρατικός εισαγωγέας σιταριού στην Αίγυπτο (GASC) προχώρησε στην ακύρωση και άλλης δημοπρασίας την Κυριακή, επικαλούμενος μη ευνοϊκές τιμές.

Η Ρωσία εξήγαγε 23,1 εκατ τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 17,16 εκατ. τόνους σιταριού, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 10ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας στη Μόσχα. Ο ρυθμός εξαγωγής ρωσικών σιτηρών μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 2%.

Οι εσωτερικές τιμές σιταριού τρίτης διαλογής στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 75 ρούβλια στα 11.400 ρούβλια (148,52 δολάρια)* ανά τόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί το κόστος μεταφοράς.

Σε επίπεδο άσκησης οικονομικής διπλωματίας, οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο έχουν ενταχθεί σε κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης του διμερούς πλαισίου των σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ