Μείωση ανισότητας και παγκόσμιος εμβολιασμός οι προτεραιότητες
Κυρ. Μητσοτάκης - Κόρμαν (ΟΟΣΑ)

Μείωση ανισότητας και παγκόσμιος εμβολιασμός οι προτεραιότητες

Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ζητούμενο δεν μπορεί να είναι απλά η επιστροφή στην κατάσταση προ του κορονοϊού. Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό» καθώς , όπως συμπλήρωσε με την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα για μία νέα αρχιτεκτονική στην φορολόγηση που επετεύχθη μόλις χθες», εξηγώντας ότι «η Ελλάδα την υποστήριξε εξ αρχής καθώς προϋπόθεση μια βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παραμείνει μέρος του πλούτου στις χώρες που παράγεται. Πρόκειται για μια νίκη της οικονομικής διπλωματίας και της αντίληψης για μία περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη που ενέπλεξε περισσότερα από 130 κράτη» είπε.

Γιατί η μεν φορολόγηση των επιχειρήσεων στις περιοχές δράσης τους και όχι στις δηλωμένες έδρες θα αποφέρει ετησίως σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος 15% εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμη 150 δισ. ετησίως σε πρόσθετα έσοδα για τις κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στον ρόλο του ΟΟΣΑ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η εκτίμηση της χώρας μας προς τον Οργανισμό έχει φανεί τόσο με την επιτυχημένη υποψηφιότητα της 'Αννας Διαμαντοπούλου για την γραμματεία της, αλλά και την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Strategy Group»

«Στο επίπεδο των άμεσων κινήσεων, πρέπει να πω ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το νέο προσχέδιο του ΟΟΣΑ για την ασφαλή κινητικότητα μετά την πανδημία. Όπως και οι πρωτοβουλίες σας για το διεθνή συντονισμό, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που δεν έχουν οι ίδιες τις δυνατότητες να τα προμηθευτούν. Χθες, μάλιστα, ετέθη σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Και εν συνεχεία τόνισε: «ηταν μια ελληνική ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βέβαια η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, ήδη, είχε σπεύσει να ενταχθεί σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο διασφαλίζει εντός της Ε.Ε. την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μας. Ωστόσο, ο Οργανισμός που γεννήθηκε στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να πρωταγωνιστήσει και στη νέα κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία»

Σε αυτές τις συνθήκες συνολικής ανασυγκρότησης γίνεται, νομίζω, και επίκαιρη η πρότασή μας, η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ίδρυση ενός Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο την αλληλεπίδραση των οικονομικών και των δημογραφικών εξελίξεων, υπογράμμισε, λέγοντας ότι στο μεταίχμιο 2 μεγάλων ηπείρων, της δημογραφικά πιεζόμενης Ευρώπης και της πληθυσμιακά ακμαίας Αφρικής, ένα τέτοιο Παρατηρητήριο θεωρώ ότι θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τους σχεδιασμούς του Οργανισμού σας και πιστεύω ότι είναι κάτι που αξίζει να μελετηθεί.

Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα σελίδα του ΟΟΣΑ που ανοίγει με έναν αληθινό πολίτη του κόσμου. «Γεννήθηκε στο Βέλγιο, γερμανόφωνος, είδε την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ταξίδεψε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τις τύχες ενός μεγάλου Οργανισμού», κατέληξε.

«Ο ΟΟΣΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά», ανέφερε στη συνέχεια και μίλησε για «βαθιά μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που θα δώσει πολλές ευκαιρίες στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Κόρμαν είπε επίσης ότι φυσικά προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση μετά την πανδημία και τόνισε ότι είναι σημαντικό όσο περισσότεροι γίνεται να εμβολιαστούν. «Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό εδώ στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο γγ του ΟΟΣΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβης Γεώργιος Πρεβελάκης.